Hlavní obsah

Na Lomci proběhne v sobotu dobročinné divadelní představení

Novinky, Petr Hejna

Známé barokní poutní místo neslouží jen církevním akcím, jak dokazuje sobotní divadelní představení, pořádané pro širou veřejnost. Výtěžek je určen pro budování týdenního stacionáře pro zdravotně postižené.

Foto: Petr Hejna
Článek

Na programu bude rozverná hra Zdeňka Hovorky Darmošlapky aneb Hoši repete. S toto hrou letos vystupoval netolický divadelní soubor Tyl na nedalekém zámku Kratochvíle.

Na stránkách Dilie se můžeme o obsahu hry dočíst toto: Hra je pokusem o návrat hravých prvků commedie dell´arte na současné jeviště. Vypráví příběh zanedbaného sedláka Pamfila a jeho stejně zanedbaných kumpánů, jejichž bezstarostný život je narušen návštěvou příbuzných - rezolutních a vdavekchtivých žen, které mají zálusk mimo jiné i na jeho jmění. Pamfilo málem podlehne jejich nátlaku, aby se oženil se svou mladičkou neteří, ta je ale zamilována do mladého básníka, který mluví jen ve verších. Nakonec vše dobře dopadne, Pamfilo je přiveden k rozumu a mladí dojdou svého štěstí. Živé, barvitě psané postavy a vtipné dialogy strhávají diváka do víru komických situací. Hra nabízí možnost zpěvních výstupů na nové texty známých melodií a je určena především pro amatérská divadla. DILIA text již v minulosti vydala, nyní nabízí novou přepracovanou verzi.

Domov Žlutý petrklíč bude určen pro osoby se středně těžkým a těžkým mentálním a kombinovaným postižením. Vstupné, uvedené jako dobrovolné, nenaznačuje, že je akce zcela zdarma, ale spíš jeho apeluje na lidský  soucit s bližním, kdy každý může dobrou věc podpořit dle svých možností.

Historii poutního místa přibližuje podrobněji tento článek.

Divadelní představení začíná ve 20 hodin v amfiteátru areálu poutního místa Lomec u Vodňan, den konání sobota 28. července. Návštěvníci samozřejmě mohou spatřit i unikátný závěsný oltář, zmenšeninu Berniniho oltáře v chrámu sv. Petra ve Vatikánu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám