Hlavní obsah

Na kralupském zimním stadiónu začíná zkušební provoz kogenerační jednotky

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci zásadních úspor Kralupská sportovní s. r. o., která je plně ve vlastnictví města, rozhodla o pořízení a následném provozování tzv. kogenerace, což by mělo při provozování velké i malé haly v areálu kralupského zimního stadionu přinést roční úsporu až 750 000 Kč.

Foto: Martin Tlustý

Jednatel Kralupské sportovní Míťa Lánský je na nově pořízenou technickou posilu jím vedeného sportovního zařízení patřičně hrdý.

Článek

Ještě v horkém létě byla realizována pokládka středotlakého plynového potrubí až přímo do areálu zimního stadiónu, s nástupem zimy začala montáž samotné kogenerace, která byla zakončena těsně před vánocemi. Kogenerační jednotka zkompletovaná pražským Motorgasem Čakovice s použitím plynového motoru MAN je v těchto dnech již testována a záhy bude uvedena do zkušebního provozu.

Kralupská kogenerační jednotka je energetické zařízení, které spalováním zemního plynu bude současně vyrábět jak elektrický proud, tak i teplo. Při plném využití této jednotky tak získá kralupský zimní stadion energetickou soběstačnost a dokonce bude schopen menší přebytky elektrické energie rovněž odprodávat.

Pořízení jednotky pro zimní stadion vyšlo přibližně na 3 600 000 Kč, nicméně tato investice při dnešních drasticky stoupajících cenách elektrické energie a tepla již předem zaručuje rychlou návratnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám