Hlavní obsah

Na koncertech přidáváme písně v češtině, zpívám už i nějaké vlastní, říká šansoniér Nathaniel Filip

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

S evergreeny a písněmi šansonového typu vystupuje mladý český zpěvák Nathaniel Filip poměrně krátkou dobu. Přesto má za sebou už několik koncertů, jedno natočené CD My Way a připravuje videoklip. Nejnověji vystoupí v pátek 3. května od 19 hodin v pražském Cafe baru H & L.

Foto: archiv Nathaniel Filip

Mladý šansoniér Nathaniel Filip se svým klavíristou Alexanderem Döme.

Článek

Není to tak dlouho, co jste začal vystupovat jako šansoniér. Co všechno už  máte za sebou?

Profesionálně jsem začal zpívat od poloviny minulého roku. Za tu dobu  jsem stihl šest samostatných koncertů v různých českých a moravských městech, včetně velkého vánočního koncertu ve vyprodaném kostele své rodné obce v Opatovicích nad Labem, kde mě doprovázel místní pěvecký sbor. Také jsem vydal své první CD, které obsahuje jedenáct písní a skládá se ze světových evergreenů od interpretů jako je Frank  Sinatra, Edith Piaf nebo Louis Armstrong... Do bookletu mi zpěvačka Eva Pilarová vepsala věnování s přáním úspěchu do budoucna.

Jaký repertoár obsahuje váš recitál a kdo vás  na koncertech doprovází?

Můj repertoár se skládá především z šansonových písní a klasického popu. Hlavním zdrojem jsou písně od Shirley Bassey, Edith Piaf, Judy Garland,  Franka Sinatry a dalších. V této době ale více přidáváme písně v češtině a  zpívám už i nějaké své vlastní. Vystupuji se svým klavíristou Mgr Art Alexanderem Döme, který mě doprovází, skládá pro mě a na koncertech uvádí i své vlastní skladby pro klavír.

Jaké publikum chodívá na vaše koncerty a jaké jsou reakce?

Mé publikum je různorodé, chodí střední generace a překvapivě  mladí lidé, zvláště studenti. Tím, že mě předem příliš neznají a tudíž nevědí, co přesně čekat, reakce  jsou opatrné, ale ke konci vždy pozitivní a nadšené. Na koncert, který jsem měl v Litomyšli, mi Pedagogická škola nečekaně přivedla čtyřicet sedmnáctiletých studentek, které bylo zkraje těžší zaujmout, ale postupně zjišťovaly, že i hudba, která je o desítky let starší než ony samy - a pravděpodobně ty písně ani nikdy neslyšely, je dokáže oslovit.

Co vás čeká letos, respektive co všechno byste chtěl stihnout, co se týče vašeho zpívání?

Letos mě čeká v průměru jeden koncert každý měsíc, dokončení natáčení  prvního videoklipu k mé stěžejní písni My Way... Také jednám s legendou české hudby Yvettou Simonovou o jejím hostování v mém programu. Také bych rád mezi svůj doprovod přizval více hudebníků a nástrojů a vytvořil menší orchestr.

V Česku byly a jsou spíš šansoniérky, šansoniéři moc ne.  Jak vidíte vaši pěveckou budoucnost?

Moje budoucnost záleží na přízni a rozrůstajícím se publiku. Taktéž i na dobrém manažerovi, kterého stále sháním, a samozřejmě na kontaktech lidí,  kteří mě mohou někam posunout, bez reklamy to dnes, i s kvalitní hudbou, nejde...

Reklama

Výběr článků

Načítám