Hlavní obsah

Na kole okolo světa se vydali účastníci besedy v kladenské knihovně

Novinky, Lenka Kalousová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se v Čítárně Městské knihovny Kladno konalo setkání s Lucií a Michalem Jonovými, kteří v letech 2002 - 2005 projeli všemi kontinenty na kole, včetně Antarktidy. Jeli nonstop, cestu nikdy nepřerušili, šlapali bez doprovodných vozidel, vše si vezli v brašnách. Najeli 68 175 kilometrů, projeli 34 zemí.

Foto: Lenka Kalousová
Článek

Beseda začala krátkým filmem o závodu napříč Amerikou, kterého se Michal v roce 2014 úspěšně zúčastnil - Race Across America. Jako člen čtyřčlenného týmu Team Czech Republic 1 zvládl nejdelší cyklistický závod světa v podlimitním čase za šest dní 22 hodin a 41 minut.

Samotné vyprávění o cestě zabralo více než dvě hodiny. Střídal se v něm mužský a ženský pohled na celou expedici. Třeba v případě, když se na kole zraní žena - následuje den odpočinku. Pokud si muž zlomil žebra (jak potvrdil po měsíci lékař), jede se dál - protože vyprší víza, nemá cenu se vracet, hotel je drahý atd. Cykloturistický a ekonomický pohled divákům ozřejmil, v jakých zemích jsou kola vítána, seznámil je se spotřebou náhradních dílů nebo nejlepším způsobem přepravy kol mezi oceány.

Cesta začala v pražské oboře Hvězda 1. května a skončila po 3 letech na stejném místě. Vedla přes Evropu, Asii, Austrálii, Jižní Ameriku, Antarktidu, Severní Ameriku a Afriku. Lucie pečlivě sepisovala deníky a po skončení cesty byly zápisky vydány ve čtyřech svazcích s bohatým obrazovým doprovodem.

Manželé Jonovi jsou autory dalších titulů, mimo jiné Cyklostezek Evropy nebo psího deníku Z útulku až k moři. Pravidelně pořádají festival cyklistiky, případně provádí zájemce na cyklozájezdech. Návštěvníkům, kteří se na setkání nemohli dostavit, doporučujeme prostudovat zmíněnou literaturu. Ostatním, které zajímá, kolikrát po cestě píchli, odpovíme hned. Sto třicet dvakrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám