Hlavní obsah

Na kole dojel z Čech až na Nordkapp

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dojet na kole co nejdál na sever, kam až to v Evropě jde, to byl cíl dvouměsíční výpravy cyklocestovatele Martina Vítka. Po týdnech trpělivého šlapání dorazil až na mys Nordkapp, tisíc kilometrů za polárním kruhem. V úterý 29. listopadu přijede o své cestě přednášet do knihovny v Třebíči.

Foto: Martin Vítek

Martin Vítek urazil při cestě na Nordkapp 8222 km - na kole.

Článek

Hlavním účelem cyklovýpravy Martina Vítka ale nebylo jen sbírání kilometrů. Chtěl především na vlastní pěst poznat krajinu, přírodu i historické zajímavosti severní Evropy.

Vyrazil sám, ale v Dánsku potkal podobného českého nadšence se stejným cílem. Spojili tedy své síly a přes norské hory a fjordy pokračovali do severských dálek. Díky nádhernému počasí si mohli vychutnat krásy Lofotských ostrovů a ještě daleko za polárním kruhem se koupat v křišťálově čistých řekách a jezerech

Štěstí jim přálo i v cíli cesty – jejich příjezd na vytoužený Nordkapp ozdobilo půlnoční slunce nad Severní ledovým oceánem. Cesta zpět vedla přes Finsko, Pobaltí a Polsko. Navštěvovali při ní především památky na novodobou historii – litevskou Horu křížů, trosky Hitlerova hlavního stanu Vlčí hnízdo nebo koncentrační tábor Osvětim. Do rodného Žamberku dorazil po 66 dnech s 8222 kilometry v nohách.

Zájemci a hlavně zájemkyně o jeho vyprávění budou mít jedinečnou příležitost setkat se s ním v úterý 29. listopadu od 17 hodin v hudebním sále Městské knihovny Třebíč, kde představí své fotografie a zážitky z dvouměsíční cyklovýpravy. Na konci přednášky se bude křtít kniha plná zážitků z této netradiční cesty na Nordkapp.

Přednáška je součástí letošního školního projektu Na Zelenou do Kamenické školy podpořeného v rámci dopravního programu Na Zelenou vyhlašovaným každým rokem Nadací Partnerství. „Program se zabývá podporou šetrných způsobů cestování, které chceme touto přednáškou lidem přiblížit a inspirovat je,“ sdělila Eva Králíková ze střediska ekologické výchovy Chaloupky o. p. s., které je konzultantem výše zmíněného školního projektu ZŠ Kamenice u Jihlavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám