Hlavní obsah

Na Kočičáku zahájili sezónu

Novinky, Jana Elbelová

Muzeum Československého opevnění z let 1936-1938 zahájilo 30. dubna letošní sezónu. Několik desítek návštěvníků přišlo na vrch Kočičák u Chomutova, aby shlédli připravený program.

Foto: Jana Krotilová

Komentované prohlídky "řopíku".

Článek

Po celou sobotu si mohli návštěvníci prohlédnout objekt lehkého opevnění vzor 37, známý jako "řopík", dále objekt lehkého opevnění vzor 36 a nově instalovanou protitankovou překážku. Ta je tvořena 130 ocelovými "ježky", které muzeum získalo za pomoci města Chomutova od armády ČR z vojenského prostoru Doupov.

Jak uvedl Jiří Piramovský, předseda občanského sdružení spravující muzeum, na překážce je ještě mnoho práce. Zejména je třeba všech 130 kusů nově natřít.

Kromě komentovaných prohlídek si mohli návštěvníci zakoupit odborné publikace s tématikou opevnění na území ČR či prvorepublikové armády. Dále byla k vidění výstavka zbraní, uniforem a dobových artefaktů z let 1938-1945 doprovázená odborným výkladem. Dětem i dospělým byla k dispozici vzduchovková střelnice.

Ve 12 hodin byla slavnostně zahájena návštěvnická sezóna vztyčením státní vlajky za zvuku státní hymny. Místopředseda Martin Bubela pronesl úvodní slovo. "Sezónu zahajujeme několik dnů před tím, kdy uplyne 73 let od chvíle, kdy v květnu 1938 obsadily jednotky a útvary částečně mobilizované československé armády státní hranici včetně pohraničního opevnění a tím demonstrovaly odhodlání celého státu bránit svou nezávislost," řekl Martin Bubela.

Sezóna, kdy je o víkendech pro veřejnost toto muzeum zpřístupněno, potrvá až do října. O dalších akcích muzeum informuje na svých webových stránkách www.kocicak.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám