Hlavní obsah

Na Klenovou se každoročně moc rádi vracíme, říká organizátor akce Rytíři na hradě

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 20. července od 13 do 20 hodin se uskuteční již jubilejní 10. ročník oblíbené akce Rytíři na hradě Klenová pořádané skupinou historického šermu Morgana von Maxberg ve spolupráci s Galerií Klatovy / Klenová. Hlavním organizátorem akce je David Jandečka, s kterým přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

V sobotu 20. července se uskuteční již jubilejní 10. ročník oblíbené akce Rytíři na hradě Klenová 2019, foto z loňského roku

Článek

Jste hejtmanem spolku Morgana von Maxberg, který na Klenové zajišťuje oblíbenou akci Rytíři na hradě. Můžete nám přiblížit letošní program?

Návštěvníci se i letos mohou těšit na spoustu šermířských a divadelních vystoupení v podání skupin historického šermu, středověké vojenské ležení, kde si budou moci prohlédnout výzbroj i výstroj obléhatelů, ukázky soubojů i střelných zbraní, historické i orientální tance v podání tanečních skupin. Nebude chybět ani sokolník s ukázkou dravců. Drobnou maličkost a něco k zakousnutí si bude možné zakoupit u trhovců, kteří se na Klenovou sjedou ze všech koutů zemí Koruny české. Vrcholem dne bude inscenace dobývání hradu, které se uskuteční v 16 hodin.

Můžete nám představit skupinu historického šermu Morgana von Maxberg?

Skupina historického šermu Morgana von Maxberg je zapsaný spolek věnující se scénickému ztvárnění boje, tance a života našich předků na přelomu 14. a 15. století, ale poselství našich scének bývá nadčasové a dnešnímu člověku blízké. Na české šermířské scéně se pohybujeme od roku 2008. Skupina působí především na Klatovsku a Plzeňsku, svá vystoupení však prezentuje po celé České republice. Naše skupina je tvořena kolektivem lidí se společnou láskou k historii, rytířským ctnostem a romantickou touhou vrátit čas zpět do minulosti. Skupina se kromě samotné tvorby choreografií šermířských soubojů, historických tanců a scénických vystoupení věnuje též organizaci středověce laděných akcí.

Jak jste přišel k funkci hlavního organizátora akce Rytíři na hradě?

S touto akcí jsme započali před deseti lety, nabídli jsme své služby vedení Galerie Klatovy/Klenová, která má hrad a zámek Klenová ve správě, a ti nám poskytli prostor k uspořádání malé akce. V začátcích byla návštěvnost přibližně 200 diváků, pro které vystoupila naše skupina se skromným programem, postupem času si však akce získala věhlas a povědomí o ni se rozšířilo široké veřejnosti, jak ze strany diváků, tak dalších skupin historického šermu. Dnes jsme na zhruba 120 učinkujících z 12 spolků, a návštěvnost akce se pohybuje kolem 1 500 lidí. Na loňském devátém ročníku na Klenové při dobývání hradu vystoupilo 120 učinkujících. Děkujeme všem, kteří akci navštívili a svým zájmem tak podpořili i letošní ročník akce, neboť ten 10. jubilejní, chceme udělat ještě větší.

Kdy vám učaroval šerm?

O šerm a historii jsem se zajímal od malička. Vážně šermovat jsem začal před jedenácti lety. V patnácti letech jsem nastoupil do skupiny Morgana von Maxberg, která se v té době formovala. Po čtyřech letech jsem převzal hejtmanské žezlo a trochu jsme skupinu transformovali. Nyní se snažíme o rekonstrukci života na přelomu 14. a 15. století, čemuž přizpůsobujeme naše oděvy, zbroje, zbraně i zbylé vybavení.

A jak se vám účinkuje na hradu Klenová?

Na Klenovou se každoročně moc rádi vracíme. Tímto děkuji Galerii Klatovy/Klenová, která má hrad ve správě, že nám, účinkujícím, poskytuje tento kouzelný prostor, kde máme, s ohledem na památku, téměř celý areál k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám