Hlavní obsah

Na Kašperku uctili památku Karla IV.

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověký hrad Kašperk, který je nejvýše položeným královským hradem v Čechách, uctil památku svého zakladatele.

Foto: Jan Kaše

Karel IV.

Článek

Hrad Kašperk, který se majestátně ční na severozápadním výběžku hory Ždánov, byl v roce 1356 založen českým králem a římským císařem Karlem IV.

„Důvody k založení tohoto strážního hradu byly hned tři. Prvořadou nutností byla potřeba zajistit ostrahu zemské hranice se sousedním Bavorskem. Druhým důvodem byla panovníkova snaha o ochranu zlatonosné oblasti Kašperských Hor. V neposlední řadě Karel IV. považoval za nutné zajištění bezpečnosti na nově zřízené obchodní komunikaci zvané Zlatá stezka. Ta spojovala Čechy s Bavorskem a dále s vyspělými oblastmi západní Evropy. Jedna z jejích větví vedla přes Kašperské Hory“, uvádí se na webových stránkách hradu Kašperk.

V sobotu 24. listopadu se v překrásném prostředí purkrabství tohoto středověkého skvostu, kde nechyběl ani obraz zakladatele hradu, uskutečnila zajímavá akce, nazvaná Rekviem za Karla IV.

Rekviem, tedy zádušní mše či mše za zemřelé, vedl páter Tomas van Zavrel, mladý kněz, který je na Sušicku známý svou otevřeností, vstřícností, přátelským přístupem a také zajímavým pojetím bohoslužeb.

Karel IV. bezesporu patří k našim nejvýznamnějším panovníkům, který se ve 14. století zasloužil o nebývalý rozvoj a rozkvět českých zemí. Byl však také velice zbožný člověk, všemožně podporující křesťanskou víru a hlásící se k svatováclavské tradici. Jak řekl Tomas van Zavrel, Karel IV. by mohl být příkladem pro všechny představitele státu.

Byl panovníkem, k jehož odkazu se neustále vracíme. Zanechal v našich i evropských dějinách nesmazatelné stopy, na které můžeme být jako Češi pyšní. Nebořil, ale stavěl a budoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám