Hlavní obsah

Na Historický rej v Ostravě dorazilo přes 15 tisíc návštěvníků

Novinky, Josef Zajíc

Dvoudenní oslavy, které představovaly jeden z vrcholů oslav 750. výročí od první písemné zmínky o Ostravě, navštívilo přes 15 tisíc návštěvníků. Připraven byl bohatý dobový program. Slavnostní mše přilákala téměř dva tisíce lidí. Byla vyhlášena soutěž o nejlepší dobový kostým.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.9.2017 Historický rej navštívilo více než 15 000 lidí. Sobota 9.9.2017 Slavnostní mše svatá na Masarykově náměstí.

Článek

Dvoudenní program Historického reje v Ostravě tvořily historické, rytířské a šermířské souboje, jezdecké turnaje, rytířská a kejklířská ohňová show. Nechyběly ani ukázky dobových řemesel. Představili se kováři, hrnčíři, koželuzi, soukeníci, dráteníci, řezbáři, šperkaři, pregéři či raziči mincí. 

Sobotní program 9. září zahájila slavnostní mše svatá, která přilákala téměř dva tisíce lidí. Jednalo se o neopakovatelnou událost a nezapomenutelnou podívanou. Veřejná děkovná bohoslužba se u příležitosti výročí města uskutečnila poprvé v historii.

Ostravsko-opavský biskup Mons. František Václav Lobkowicz, který ji celebroval, ve svém slově připomněl například potřebu patriotismu a hovořil i o schopnosti odpouštět či milovat svého nepřítele. Během mše bylo požehnáno praporům a organizacím, které tyto prapory reprezentují.

„Já osobně jsem si historický víkend v Ostravě užil. A podle toho, co jsem měl možnost během dvou dnů Historického reje vidět, soudím že se lidé dobře bavili, zástupce našich šesti partnerských měst nevyjímaje. Největším zážitkem pro mě byla sobotní mše svatá s modlitbou pro Ostravu, která zaplnila Masarykovo náměstí a dala celé akci i potřebný duchovní rozměr,” svěřil se primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Součástí celoročních oslav je také vydání v pořadí již druhé publikace o historii města. Po knize Ostrava -  počátky a vývoj středověkého města bude v říjnu pokřtěna další kniha - tentokrát to budou Dějiny Ostravy v datech - 750 let den po dni, která bude mapovat historii města ve významných milnících. Nabídne nejdůležitější a nejzajímavější události v jeho dějinách.

„V říjnu a v listopadu budou moci obyvatelé města Ostravy napsat a zanechat vzkaz budoucím generacím ve speciálně vytvořené pamětní truhle, kterou připravuje Cooltour Ostrava. Truhla, kterou primátor města Ostravy Tomáš Macura symbolicky uzavře a zapečetí 29. listopadu na Prokešově náměstí, bude uložena na následujících padesát let v prostorách Radnice města Ostravy. Znovuotevřena by měla být v roce 2067, při 800. výročí města Ostravy,” uvedla Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.

Celoroční oslavy ukončí závěrečný ohňostroj, který je naplánován na středu 29. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám