Hlavní obsah

Na festivalu v polských Sopotech vystoupí Helena Vondráčková už poosmé

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hostem mezinárodního festivalu v polských Sopotech bude v pátek 23. srpna také Helena Vondráčková. V Polsku populární česká zpěvačka vystoupí v programu nazvaném Koncert Top of the Top a zazpívá vedle Belindy Carlise, Ricka Astleyho či skupin Opus a Budka Suflera.

Foto: Robert Rohál

Helena Vondráčková se do Polska a konkrétně na festival v Sopotech vrací ráda.

Článek

Na tomto prestižním festivalu evropského formátu, který proběhne i letos v prostředí Lesní opery, vystoupí Helena Vondráčková už poosmé, čímž drží primát mezi českými interprety.

Poprvé se objevila v Sopotech již v roce 1973, kdy v půlhodinovém bloku zazpívala v doprovodu kapely Strýci vedle svých hitů i směs lidovek.  Její druhé sopotské vystoupení se odehrálo  v roce 1977, bylo soutěžní a mimořádně úspěšné. V obrovské konkurenci tehdy vyhrála s písničkou Malovaný džbánek celý festival a získala cenu Grand Prix. To byl ostatně také začátek její mimořádné popularity u polského publika, které se těší dodnes.

Textařka Jiřina Fikejzová ve své recenzi, která vyšla v časopisu Melodie č. 11/1977, tehdy napsala: "Helena Vondráčková zpívala Svobodovu a Štaidlovu píseň Lásko má, já stůňu a starý dobrý známý Malovaný džbánek (zlatá lyra 1974). Udělala z té milé písničky Jindřicha Brabce a Jiřího Aplta, nově zaranžované Jiřím Svobodou, malé půvabné představení a dostala právě za ni nejvyšší cenu.  Její vystoupení byla profesionální dokonalost sama. Po udělení ceny se vracela čtyřikrát a celá přeplněná Lesní opera dávala pokaždé najevo své sympatie skandovaným potleskem do refrénu."

Helena Vondráčková vystoupila v Sopotech také v roce 1978 - a opět v recitálu, v jehož závěru zazpívala duet s polskou ikonou Marylou Rodowicz. Počtvrté jí tleskalo festivalové publikum  v roce 1993, popáté v roce 2000, kdy měla opět prostor na několik písní a dokonce převzala cenu Jantarový slavík.  

Při své šesté účasti o šest let později, v roce 2006, nejen vystupovala, ale také zasedala v mezinárodní porotě. A zatímco Karel Gott onen festivalový večer otevíral, Heleně Vondráčkové patřilo - po Drupim  a Eltonu Johnovi – jeho finále. I to je důkaz, jak si ji v Polsku považují. Ale nechyběla na festivalu ani o rok později, v roce 2007, kdy si v rámci koncertní benefice Jacka Cygana zazpívala písničku Smiej sie ze swych lat a duet Intymnie s Ryszardem Rynkowskym.

Vondráčková se v minulosti vedle vystoupení v Sopotech úspěšně prezentovala nejen na běžných koncertech nebo v televizi, ale také na polském hudebním trhu, kde vyšly dva CD výběry - Zlota Helena a Platynowa Helena, na nichž byly vedle skladeb v češtině a angličtině také písně v polštině.  

Zpěvaččino letošní vystoupení na festivalu v Sopotech se ponese na vlně CD Helena on Broadway, které v Polsku vyšlo letos v květnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám