Hlavní obsah

Na Dálném východě se narodil brněnský jeřáb

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeřábi mandžuští, které se podařilo v brněnské zoo vloni poprvé rozmnožit, mají za sebou další významný úspěch. Budou se podílet na vzniku mezinárodního záchovného programu, jehož cílem je udržet populaci tohoto ptáka ve volné přírodě v Amurské oblasti na ruském Dálném východě.

Foto: Jiří Smutný

Kurátor ptáků Zoo Brno Petr Suvorov

Článek

Jeřáb mandžuský je odborníky klasifikován jako ohrožený druh. Ve volné přírodě hnízdí na Japonském souostroví a na ruském Dálném východě. Japonská populace čítá asi dva tisíce exemplářů a díky intenzivní péči je prakticky stabilní. Ta ruská je na tom o něco hůř.

Důvodem je zejména skutečnost, že zatímco v Japonsku ptáci zůstávají po celý rok, v Rusku by zimu nevydrželi a odlétají proto do Číny a do Koreje. V Číně zimuje odhadem čtyři sta až pět set ptáků. Ohrožuje je tam degradace životního prostředí, jako vysoušení mokřadů nebo intenzivní zemědělství. Vyloučit se nedá ani aktivní odchyt. V Koreji zimuje na čtyřech různých lokalitách asi tisícovka ptáků.

Naštěstí v Amurské oblasti pracuje reintrodukční stanice, která se vracením jeřábů zpět do volné přírody zabývá již deset let. Za tu dobu vypustila na tři desítky ptáků. A právě do této stanice byla z Brna transportována dvě oplozená vajíčka.

Kurátor ptáků brněnské zoo Petr Suvorov k tomu říká: „V průběhu letošního jara se nám podařilo uskutečnit v rámci Evropy unikátní transport. Dvě oplozená vejce jeřába mandžuského jsme letecky ve speciálním transportním boxu přepravili na Dálný východ. Je to typický příklad důležitosti práce zoologických zahrad obecně.“

Ředitel Zoo Brno Martin Hovorka prozradil, že kurátor Suvorov do Asie vlastně cestoval zcela sám a vzhledem k podmínkám ho označil za hrdinu. Let z Prahy do Chabarovska totiž trval čtrnáct hodin. Pak následovalo dalších osm hodin ve vlaku a nakonec plavba lodí po slepém rameni Amuru. Vlastní stanice se nachází mimo civilizaci v lůně přírody a není snadno dostupná.

Prakticky dva dny náročného cestování překonalo ze dvou vajíček v pořádku jedno. Na stanici se z něj vylíhl potřebný pták, který pomůže udržet ohrožený druh v přírodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám