Hlavní obsah

Na čtvrtém ročníku Antropofestu se podílí také Fakulta filozofická ZČU 

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 25. ledna startuje v pražském divadle Dobeška mezinárodní filmový festival Antropofest. Na festivalu se letos podílí také Katedra antropologie FF Západočeské univerzity.

Foto: Alena Oudová

Letošní ročník Antropofestu je pořádám ve spolupráci se Studiem vizuální etnografie při Katedře antropologie Fakulty filozofické ZČU.

Článek

Antropofest je mezinárodním filmovým festivalem především studentských filmů s antropologickou tematikou, který pořádá občanské sdružení Antropofest sdružující mladé lidí, jež spojuje společná záliba v sociální antropologii, konkrétně v antropologickém filmu.

Letošní ročník proběhne ve dnech 25. až 27. ledna v pražském divadle Dobeška a pro Plzeň je významný faktem, že je pořádám ve spolupráci se Studiem vizuální etnografie při Katedře antropologie Fakulty filozofické ZČU.

"Etnografické filmování je důležitou součástí kulturní a sociální antropologie. Studenty se snažíme učit, jak při výzkumu používat audiovizuální technologie. Antropofest je příležitostí, jak prezentovat život v různých společnostech a společenských prostředích odborné i laické veřejnosti," objasnil Mgr. Tomáš Hirt, Ph.D. z Katedry antropologie Filozofické fakulty ZČU, proč se fakulta rozhodla zapojit do organizace Antropofestu.

Komu je vlastně Antropofest určen? "Všem, kteří chtějí rozumět tomu, jak fungují různá lidská společenství. Na Antropofestu budou k vidění filmy o transsexuálech v Sao Paulu, o českých krajanech v Rumunsku, o baskických farmářkách, o afrických milovnících módy. Podstatou etnografického filmování je snaha o srozumitelné předávání antropologických poznatků široké veřejnosti," prozradil Tomáš Hirt.

A na co že se účastníci mohou letos těšit? "Oproti minulým ročníkům bude ten letošní zahrnovat i odborný program, který zajišťuje Katedra antropologie FF ZČU. Na panelové diskuzi položíme zahraničním odborníkům otázku, co je to etnografický film a jaké je jeho místo v kontextu kinematografie na jedné straně a v kontextu vědy na straně druhé. Lekci o etnofiction, což je unikátní metoda antropologického výzkumu, povede významný antropolog-filmař Johannes Sjöberg," uzavřel Hirt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám