Hlavní obsah

Na cesty po světě i proti proudu času zve Muzeum Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

I v předvánočním období si lze udělat čas, zastavit se v každodenním shonu, jenž s sebou přináší konec kalendářního roku, a navštívit některou z výstav či akcí, které v prosinci pořádá Muzeum Brněnska.

Foto: Petra Svobodová

Dálky s vůní sakury

Článek

V Muzeu ve Šlapanicích můžete navštívit výstavu Není dítka bez medvídka, která prezentuje soukromou sbírku „plyšáků“ Svatavy Ryparové. Na ní se dozvíte, jak první plyšoví medvídci vznikli a připomenete si slavné medvědí postavičky z knížek a filmů. Pro děti je přichystaná velká medvídková herna.

Poněkud exotičtější téma zpracovává další výstava ve šlapanickém muzeu nazvaná Dálky s vůní sakury. Japonsko očima první české cestovatelky kolem světa.

Na počátku 20. století se jiříkovická rodačka Barbora Markéta Eliášová vydala sama do světa za poznáním. Tato pozoruhodná žena třikrát objela svět dokola a na svých cestách zažila mnohá dobrodružství. Její srdeční záležitostí se stalo Japonsko.

Na výstavě, připravené ve spolupráci s Národním muzeem, mohou návštěvníci obdivovat tradiční ženská kimona, vějíře, slunečníky, ale také samurajskou výzbroj, hračky japonských dětí, dřevořezy a další artefakty připomínající tehdejší Japonsko. K oběma výstavám jsou přichystané bohaté doprovodné programy pro školky a školy.

V Podhoráckém muzeu v Předklášteří u Tišnova je možné navštívit hned dvě výstavy s vánoční tematikou. Výstava Vánoce na frontách 1. světové války, připravená u příležitosti 100. výročí vypuknutí Velké války, přibližuje první válečný rok a vánoční atmosféru na bojištích. Další výstava s názvem Vánoční čas u babičky a prababičky srovnává atmosféru a reálie prožívání Vánoc v 70. letech 19. století a začátkem 20. století s 50. a 70. léty 20. století. Muzeum nabízí rovněž doprovodné programy pro děti.

V Podhoráckém muzeu se v neděli 7. prosince 2014 uskuteční tradiční 12. adventní setkání, které nabídne komponovaný program k výstavě Vánoce na frontách 1. světové války. V programu budou účinkovat zaměstnanci Podhoráckého muzea a v hudebním doprovodu vystoupí Ha – trio z Tišnova.

Muzejníci budou číst vybrané ukázky z dobových textů, literatury, pamětí, kronik a korespondence. Skupina Ha – trio zahraje a zazpívá oficiální písně z doby před vypuknutím války a písně lidové a zlidovělé, které si zpívali vojáci ve frontových liniích. Program vyvrcholí vylíčením události na Vánoce v roce 1914 na západní frontě poblíž francouzského města Ypres.

Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě připravil výstavu Host do domu – Sen o svobodě. Tento časopis, který v 60. letech představoval ostrůvek tvůrčí svobody, si v letošním roce připomíná 60 let od svého založení. Začal vycházet v Brně v roce 1954, avšak v roce 1970 bylo jeho vydávání zastaveno. Ve vedení časopisu se vystřídali šéfredaktoři zvučných jmen jako Bohumír Macák, Jan Skácel či Jan Trefulka.

Návštěvníci mohou nahlédnout do dobové korespondence redaktorů a přispěvatelů, seznámit se s výtvarníky Hosta do domu, prohlédnout si desítky fotografií, na kterých jsou především ti, kteří Hosta do domu tvořili. V neposlední řadě je možné zalistovat časopisem, který je kvalitním čtením i dnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám