Hlavní obsah

Na brněnské přehradě bude k vidění bitva obřích válečných modelů

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plují, střílí, létají a dosahují délky až tří metrů - námořní, letecká a ponorková bitva funkčních obřích modelů se na brněnské přehradě chystá na sobotní odpoledne. Modeláři slibují i závěrečný "atomový" výbuch. Program v Rakovecké zátoce začíná od 15 hodin.

Foto: MIDWAY MINI NAVY Club Brno

Loňská bitva na brněnské přehradě

Článek

V sobotu 4. června se v rámci akce Ignis Brunensis odehraje na brněnské přehradě v Rakovecké zátoce bitva obřích válečných modelů, nazvaná Bitva MIDWAY. 

Program začíná již v 15 hod, samotná bitva pak vypukne okolo 16. hodiny. Členové brněnského MIDWAY MINI NAVY Clubu, za pomoci pyrotechnických i zvukových efektů, svedou se svými modely námořní i leteckou Bitvu Midway k výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Akce se zúčastní přes 67 obřích modelů lodí, ponorek a letadel.  

Tento brněnský modelářský klub byl založen v roce 2007 s cílem shromáždit a provozovat modely válečných lodí 2. světové války. S jejich modely se můžete setkat nejen při bitvách, ale také na stálé výstavě.

Jen málokdo z procházejících brněnskou Zábrdovickou ulicí tuší, že u areálu Hlubny míjejí prostory, kde je vystaveno přes tři tisíce těchto unikátních modelů.  

Expozice zábrdovické Galerie modelů je tématicky zaměřená zejména na 2. světovou válku a historii československého vojenského letectví. Naleznete zde, mimo jiné, modely letadel od první světové války až po současnost i letecké artefakty z vysloužilých válečných strojů. 

Na výstavě jsou k vidění např. i modely legendárních bitevních lodí Bismarck, Missouri a Queen Elizabeth i další křižníky, letadlové lodě a ponorky. Tyto přesné modely v měřítku 1:100 jsou dálkově ovládané, mohou nejen plout, ale také střílet, svítit a houkat jako skutečné válečné lodě.  

Pokud se rozhodnete pro návštěvu této nevšední výstavy, jejíž organizátoři mimo jiné slibují i možnost vyzkoušet si řízení tanku, měli byste vědět, že je pro vás otevřena vždy od středy do pátku od 13 do 17 hodin. V sobotu, neděli nebo ve svátky je otevírací doba od 10 do 17 hodin. 

Ve dny, kdy exponáty z Galerie modelů "bojují" na některé z akcí MIDWAY MINI NAVY CLUBu Brno, je Galerie zavřená. Zejména mimobrněnským návštěvníkům je proto doporučeno ověřit si předem dostupnost výstavy na stránkách Midway Clubu: http://www.midofilm.cz/midway/ 

Reklama

Výběr článků

Načítám