Hlavní obsah

Na besedu s uznávaným historikem Janem Jirákem zve janovická Městská knihovna

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská knihovna Janovice nad Úhlavou pořádá v úterý 8. října v 18 hodin v sále Městského úřadu besedu s názvem Po stopách pašeráků s ukázkou a ochutnávkou pašeráckého tovaru, kterou bude provázet Jan Jirák – historik a archivář Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech. Zvána je široká veřejnost.

Foto: z archivu Městské knihovny Janovice nad Úhlavou

Pozvánka na besedu a výstavu historika a archiváře Jana Jiráka Po stopách pašeráků

Článek

Bude zahájena i výstava s názvem O životě pašeráků na Šumavě, která v Městské knihovně potrvá do 30. listopadu.

Jan Jirák, archivář Muzea Dr. Hostaše v Klatovech, je spoluautorem knihy Pašeráci a podloudníci na česko-bavorské hranici, kterou v roce 2012 vydalo ve dvou jazykových verzích (čeština, němčina) česko-bavorské kulturní sdružení Über d´grenz ve Zwieselu.

Dalšími autory knihy je etnolog prof. Dr. Reinhard Haller, Marita Haller a historik Sven Bauer. Reinhard Haller dodal výpovědi většinou již zesnulých dobových svědků. Marita Haller si vzala na mušku především dramatické nebo veselé historky o pašerácích na hranicích a přidala rozhovory s potomky podloudníků. Sven Bauer se zabýval rozvojem celních předpisů.

Jan Jirák se větší měrou věnoval pohraniční a finanční stráži a poněkud podrobněji se v souvislosti se státní hranicí dostal k nejsmutnější novodobé historii našich sousedních zemí. Popsané územní celky se rozprostírají na německé straně přibližně od Schönsee, po rakouský Mühlviertel a na české straně od regionu Domažlice po Lipenskou přehradu. Historie, kterou uzavírá současnost, se vrací do doby starověku.

„V knize se autoři zmiňují o namáhavé a nebezpečné práci celních úředníků na obou stranách hranice, ale především o vynalézavých pašerácích a podloudnících, tedy o lidech, kteří toto „řemeslo" v pohraničí provozovali nejrůznějšími způsoby, z nejrůznějších pohnutek, amatérsky či profesionálně, jako „povolání" nebo jen příležitostně. Často se jednalo o hospodářskou kriminalitu, ale ještě častěji jednoduše o holé hospodářské přežití jednoduchých lidí v chudém a opomíjeném pohraničním regionu.

Kniha Pašeráci a podloudníci na česko-bavorské hranici obsahuje 250 stránek a zahrnuje na 170 historických, často barevných fotografií, obrázků a dokumentů. Autorům knihy záleželo na tom, aby se v bohatě ilustrované knize historicky podařilo zachytit napínavé, z části zábavné a i dramatické historky o pašerácích z pohledu obou zemí,” uvedla Marita Haller.

Reklama

Výběr článků

Načítám