Hlavní obsah

Na barokní sochy dají sto miliónů

Novinky, Redakce Novinky.cz

Příští rok bude v Chrudimi rokem baroka. „Samozřejmě hlavní akcí bude v květnu otevření Muzea barokních soch,“ dodal starosta Jan Čechlovský (ODS).

Článek

Když se projekt rozjížděl, hovořilo se o 60 miliónech investičních nákladů, dnes Čechlovský připouští, že byla překročena hranice 90 miliónů korun.

Navzdory rostoucím nákladům obyvatelé, opoziční politici i milovníci umění neprotestují a nekritizují. Barokní projekt je unikátní. „Chrudim by měla mít v blízké budoucnosti tři lákadla: Muzeum loutkářských kultur, kompletní expozici plakátů Alfonse Muchy a Muzeum barokních soch,“ podotkl místostarosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK-ED).

Projekt barokního muzea tvoří dvě zatím zdánlivě bezedné studny. První je rekonstrukce odsvěceného kostela svatého Josefa, druhou příprava expozice, výpůjčky a restaurování barokních soch z celého Česka.

„Koncem minulého roku jsme zastupitelům vyčíslili náklady na 85 až 87 miliónů korun, teď jsme nad devadesáti milióny. Při rekonstrukci kostela přicházejí památkáři i stavbaři s novými požadavky,“ dodal Čechlovský.

Stavební náklady už příliš neporostou. Poslední komplikací byl objev císařské orlice a fresek na klenbě. „Počítám, že v listopadu nebo na začátku prosince budou stavební práce hotovy,“  slíbil starosta.

Do jara příštího roku se ale zřejmě povlečou požadavky na zvýšené náklady na restaurování soch. „Nikdo netušil, jak komplikovaná věc to bude,“ přiznal Právu místostarosta Chrudimi Petr Kobetič (ODS), který má přesun a přípravu desítek barokních soch na starosti.

Minulý týden například musela chrudimská rada města zrušit smlouvu o zapůjčení soch sv. Norberta a sv. Barbory z Dašic. Jsou součástí opěrného systému podloubí domu na náměstí. Restaurátor zjistil, že by bylo třeba na těch pět let podepřít klenbu průčelí domu výdřevou a soukromý majitel s tím nesouhlasil,“ řekl Kobetič.

Na druhou stranu Chrudim pro muzeum získala možnost vytvořit kopie soch z věhlasné Kalvárie v Moravské Třebové. Výdutě soch budou instalovány před muzeem a v zahradě, protože dovnitř se nevejdou. Momentálně se projednává i restaurování sochy z Kuksu. (ner)

Reklama

Výběr článků

Načítám