Hlavní obsah

Na 2. Broumovské diskuse přijeli debatovat Pavel Bělobrádek, Václav Cílek i Tomáš Holub

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka, mír, pacifismus, migrace, integrace menšin a mnohá další témata zazněla při 2. Broumovských diskusích. Dvoudenní konference přilákala 2. a 3. listopadu do broumovského kláštera zajímavé osobnosti politického, vědeckého i církevního života.

Foto: Kateřina Ostradecká

2. ročník Broumovských diskusí zahájili Roman Joch, Pavel Bělobrádek a Václav Cílek.

Článek

Devět diskutujících z různých koutů České republiky, tři diskusní bloky, kterými provázela moderátorka Daniela Brůhová, více než stovka posluchačů, promítání filmu, výstava, dušičkový koncert a mše svatá. Taková je bilance druhého ročníku Broumovských diskusí, které tématem Míru připomněly 70. výročí konce 2. světové války.

První diskusní blok v Opatských sálech broumovského kláštera otevřel v pondělí 2. listopadu publicista, politik a komentátor Roman Joch, který si vybral téma „Znamená mír, že mlčí zbraně?“ a zamyslel se nad vývojem demokracie, míru a spravedlnosti, nad pacifismem, klidem zbraní.

„Je důležité, aby diskuse nikdy nepřestala, protože jak říkal Masaryk, demokracie, to je diskuse. A pokud chceme s našimi sousedy a s našimi občany dlouhodobě žít v tomhle prostoru, tak si musíme mnohé věci vyjasnit. A myslím, že je dobré, pokusit se vyjasnit i věci v mezinárodních konsekvencích a vůbec hodnoty, o které se opíráme. Často se teď vzhledem k mezinárodní situaci hovoří o hodnotách, evropských hodnotách, ale málokdy slyšíme diskusi o tom, co to vůbec je,“ sdělil mimo jiné druhý diskutující, místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Pondělní diskusní blok pak uzavřel klimatolog, spisovatel a filosof Václav Cílek, který s početným publikem diskutoval na téma integrace menšin, migrace či náboženství. 

V úterý 3. listopadu pokračoval 2. blok diskusí dopoledním vystoupením kněze, pastora a pedagoga Rostislava Staňka, který se ve svém příspěvku Most smíření zamýšlel nejen nad vyznáním, odpuštěním a smířením, ale také nad tím, jak se od sporů a válek dostat k míru, pokoji a klidu.

Místostarosta Police nad Metují Jiří Škop diskutoval s publikem o svobodném toku informací a právech občanů.

Reportér, překladatel a komentátor Zdeněk Velíšek podrobil diskusi témata Evropské Unie, Schengenu či globalizace. Mezi jeho slovy mimo jiné zaznělo: „Největším nepřítelem Evropy jsou národní volby…“ „Víra patří do duše. Jakmile se dostane na prapory, tak je zle…“

Poslední, odpolední diskusní blok nabídl setkání s vojenským kaplanem, knězem Tomášem Holubem, který diskutoval na téma Etické aspekty použití vojenské síly, minulost a současnost a rozhovořil se i o pragmatismu českého národa a hrozbách terorismu.

Diplomat a filosof Petr Tůma se zamýšlel nad situací v Sýrii, Islámském státu a nad způsobem, jímž aktuální blízkovýchodní konflikty redefinují naše chápání války a míru.

2. Broumovské diskuse uzavřel bývalý český diplomat a zahraničně politický poradce Václava Havla Petr Kolář, který pohovořil o putinovském Rusku, válečném konfliktu na Ukrajině nebo intervencích v cizích zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám