Hlavní obsah

Muzikál Noc na Karlštejně bude v létě znovu uveden na hradě Karlštejn

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejznámějších českých muzikálů, Noc na Karlštejně, bude po pětačtyřiceti letech poprvé znovu uveden jako letní stagiona na nádvoří hradu Karlštejn. Stane se tak u příležitosti letošních oslav 700. výročí narození císaře Karla IV.

Foto: archiv autora

Hrad Karlštejn.

Článek

„Jde o mimořádné a jednorázové uvedení na počest jubilea,” potvrdil Jaromír Kubů, kastelán hradu Karlštejn.

Půvabná komedie o císaři Karlu IV. a jeho hradě Karlštejně, na němž podle údajného zákazu nesměly přebývat ženy, bude uvedena v novém nastudování v režii Václava Knopa. Obsazení bude oznámeno na začátku dubna. Na Purkrabském dvoře je plánováno deset představení od 1. července do 6. srpna, vždy v pátek a v sobotu večer.

Noc na Karlštejně je divadelní hra Jaroslava Vrchlického. Premiéru měla v Národním divadle 28. května 1884, později herci naší první scény hostovali v letním nastudování pod širým nebem na nádvoří hradu Karlštejn. Zde byla veselohra uvedena celkem sedmkrát, poprvé ji uvedl Spolek pro okrašlování a ochranu domoviny Karlštejn v roce 1944. Na přelomu 60. a 70. let minulého století uvádělo inscenaci na nádvoří také Kladenské divadlo.

Podle námětu této divadelní hry vznikl v roce 1973 stejnojmenný filmový muzikál režiséra Zdeňka Podskalského. Čtyřicet let od jeho premiéry proběhlo na Purkrabském dvoře hradu Karlštejn v roce 2014 koncertní provedení filmových písní z pera Karla Svobody a Jiřího Štaidla. S Českým národním symfonickým orchestrem tu zazpívali Vojtěch Dyk, Matěj Ruppert, Jakub Prachař, Tereza Černochová, Ondřej Ruml, Zuzana Stivínová, Jan Budař, František Segrado a Jan Maxián.

Letní stagionu Noc na Karlštejně pořádá Celebrity Management ve spolupráci s hradem Karlštejn.

Termíny představení:

Červenec: 1., 2., 8., 9., 22., 23., 29. a 30.

Srpen. 5. a 6.

Reklama

Výběr článků

Načítám