Hlavní obsah

Muzicírování před Bašteckou bránou v Opočně nezkazilo ani počasí

Novinky, Dana Ehlová

Ani déšť s ledem řinoucí se z oblohy neodradil několik desítek lidí, kteří přijali pozvání občanského sdružení Abakus a Opočenské besedy k setkání pod širým nebem u zvonice v Kodymově ulici v podvečer zlaté adventní neděle.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Ty, co přišli na toto setkání před Bašteckou bránou – a byli mezi nimi i přespolní z Dobrušky - přivítal po slavnostní fanfáře místního trubače předseda sdružení Jiří Králíček.

Za dobrušské poděkoval principál Divadélka Na štaflích Zdeněk Zahradník a vyslovil přání, aby dvě blízká města – Opočno a Dobruška – si byla blízká nejen vzdáleností a podobná (či rozdílná) nádražími, opočenským malířem a dobrušským muzikantem stejného jména Kupka, ale především tím, že budou více spolupracovat.

Vánoční atmosféru pak navodilo dechové kvarteto Petra Ryšavého, které zahrálo jak klasické vánoční písně a koledy jako Narodil se Kristus Pán, tak také evergreeny v podobě Purpury, Zvonků či skladby Už z hor zní zvon.  

Petr Ryšavý ale také zavzpomínal na místní osobnosti, bez nichž si hudbu a muzicírování v Opočně nedovede představit – bývalého ředitele zdejší základní umělecké školy Josefa Kováříčka, za jehož působení se žáci hudební školy stali základem pro vznik několika kapel, Josefa Hynka, který skládal hudbu a může se pyšnit také tím, že některé jeho skladby (např. Opočenská obora) otextoval Miloň Čepelka, a Josefa Hynka, který se zasloužil o vznik dechového souboru Opočenka.

Setkání před Bašteckou bránou mají už tradici a jsou pravidelným návratem do minulosti Opočna. Přestože patří k akcím, které se nedaly na cestu podbízivé líbivosti, získala si své příznivce. Konají se v krásném prostředí u roubeného domu čp. 55, stojícího naproti zvonici. Ten je jedním z nejstarších v Opočně – našla se tu keramika z 13. století - a zhruba od poloviny 18. století má dnešní podobu. Ještě na začátku roku 2008 se mluvilo o tom, že spadne, ale díky Pavlu Střihavkovi, který ho koupil a zrekonstruoval, byl zachráněn a zkrášluje lokalitu nacházející se jen kousek od centra města.    

Reklama

Výběr článků

Načítám