Hlavní obsah

Muzeum připomene 50 let od vzniku sportovního klubu orientačního běhu ve Zlíně

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adrenalin s mapou a buzolou. Tak se nazývá výstava v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně, která začne vernisáží ve čtvrtek 3. března v 17 hodin. Výstava připomene 50 let vzniku Sportovního klubu orientačního běhu ve Zlíně.

Foto: Michaela Mitáčková

Historie je chronologicky představena na panelech.

Článek

Návštěvníci se v expozici seznámí s vývojem klubu, s jeho významnými představiteli nebo s úspěchy klubu a sportovců. Expozice bude v 1. podlaží budovy 14 k vidění do 15. května.

Ve vitrínách si návštěvníci prohlédnou řadu trojrozměrných exponátů. „Vystaveny budou medaile a poháry, které nejen klub během svého působení získal. Dále pak obuv, textil nebo také buzoly a mapy, které sportovci při orientačním běhu používali, či doposud používají,“ řekl kurátor výstavy Dušan Hrdý z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Na osmi panelech je zachycen vývoj orientačního běhu v tehdejším Československu i v současné České republice od 50. let 20. století až po současnost. „Na této časové ose, i na jiných panelech, jsou představeny úspěchy reprezentantů zlínského orientačního klubu, informace o jednom z nejstarších závodů orientačního běhu – o Poháru městu Zlína, který se koná už od roku 1950, a dalších orientačních závodech: Mistrovství republiky, Mistrovství Evropy a Mistrovství světa,“ doplnil Dušan Hrdý.

Součástí expozice bude i projekce s povídáním Zdeňka Němce – zakladatele orientačního běhu v Československu.

Zajímavostí výstavy je představení jednoho z druhů orientačních sportů – lyžařského orientačního běhu. V této sekci si návštěvník prohlédne vystavené lyže s hůlkami  a další předměty, které k tomuto sportu patří. Zaznamenány jsou zde i úspěchy sportovců.

Ve výstavě nechybí ani interaktivní prvky. Návštěvníky čeká orientační cesta s pěti úkoly, na každém úkolu navíc budou mít lidé možnost procvaknout si kartičku. Pro malé děti bude připravena orientační hra nebo orientační pexeso.

„Speciálním prvkem bude fotoorientační hra – procházka Svitovským areálem s vyhledáváním míst, které jsou vyznačené na mapě a doplnění písmen, které k těmto místům patří, do křížovky,“ popsal kurátor výstavy s tím, že mapu s fototabulkou budou rozdávat případným zájemcům na výstavě průvodkyně.

Výstava má i další doprovodné výstavy. Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně na celý duben připravuje výstavku publikací a časopisů ze sbírky orientačního běhu. Od 6. dubna budou v OC CENTRO Malenovice vystaveny ve dvou vitrínách některé předměty ze sbírky orientačního běhu, dále pak tam budou informace o sbírce a plakáty ze sbírky orientačního běhu na panelových plochách.

Sportovní klub orientačního běhu Zlín byl založen v roce 1966, když již před rokem 1966 byl součástí oddílu turistiky. Oddíl je nejstarším a jedním z největších klubů orientačního běhu v České republice, má za sebou bohatou historii a v jeho řadách působili (a doposud působí) mnozí vynikající závodníci a reprezentanti. 

Výstava bude k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU, v budově 14, až do 15. května. Otevřena bude denně, kromě pondělí, od 10.00 do 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám