Hlavní obsah

Muzeum představí unikátní archeologické nálezy ze Zlínska

Novinky, Alena Babicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně budou vystaveny archeologické nálezy ze Zlínského kraje, včetně exponátů středoevropského významu.

Foto: archiv 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Železná avarská přilba s částí lamelového brnění

Článek

Výstava Hledači ztraceného času, prostřednictvím které chce muzeum vzdát poctu amatérské archeologii, bude slavnostně zahájena vernisáží ve čtvrtek 11. ledna v 17 hodin. K vidění bude ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU do 8. dubna.

Výstava poprvé veřejnosti představí rozsáhlý soubor archeologických nálezů ze Zlínska, které muzeum získalo za pomoci amatérských archeologů v uplynulém desetiletí.

„Velkou část tvoří exponáty získané díky spolupráci se zájemci o archeologii, kteří hledají pomocí detektoru kovů. Najdeme mezi nimi předměty, které patří k unikátům středoevropského významu, jako je např. kompletní bronzová garnitura avarského opasku, železná avarská přilba s částí lamelového brnění či měděná plaketa s vyobrazením mužských postav, což je jeden z mála výrobků etruských dílen na našem území,“ uvedla kurátorka výstavy RNDr., PhDr. Jana Langová z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Mezi další významné nálezy, které budou k vidění na výstavě, patří také zdobený bronzový meč a depoty bronzů z období kultury popelnicových polí nebo železné výrobky z doby laténské, pocházející z hradisek púchovské kultury, která byla rozšířena v hornaté části východní Moravy.

Představen bude rovněž největší ze slovanských depotů objevených na vrchu Klášťově, v jehož obsahu vynikají především železné třmeny s širokými prolamovanými bočnicemi.   

„Všechny nové nálezy, bez ohledu na jejich atraktivnost, obohatily naše muzejní sbírky a přispěly k významnému posunutí hranic poznání nejstarší minulosti zlínského regionu,“ doplnila kurátorka.

Dozvědět se více o dávné historii kraje a jednotlivých exponátech mohou návštěvníci také prostřednictvím panelů a velkoplošných tisků umístěných ve výstavě.

Během trvání výstavy je pro malé i velké návštěvníky připraven zajímavý doprovodný program a komentované prohlídky s kurátorkou výstavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám