Hlavní obsah

Muzeum Kroměřížska zve na výstavu Neznámé světy aneb Fotografie z hlubin mikrosvěta

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vernisáží bude v Muzeu Kroměřížska ve čtvrtek 17. března v 17 hodin zahájena výstava sedmdesáti velkoformátových fotografií zachycujících hýřivou krásu nitra hmoty za účasti autora - jaderného fyzika Petra Kozmy.

Foto: Peter Kozma

Autor zachytil úžasně barevný a rozmanitý svět prostým okem neviditelných dějů a tajemného nitra hmoty

Článek

Autor zachytil úžasně barevný a rozmanitý svět prostým okem neviditelných dějů a tajemného nitra hmoty. Jde o obor tzv. vědecké fotografie -„art-tech photo“. Na snímcích jsou zachyceny interakce atomových částic z urychlovačů částic a také kvark gluonová hmota, křemíkové krystaly, mikročipy, optická vlákna, nanotechnologie a laserové paprsky.  

Očekávaná výstava je příležitostí k poučení, ale především k výletu do světa fantaskních a překvapivých barev a tvarů skrytých v hlubinách mikrosvěta. Všechny fotografie navíc návštěvníci naleznou i v obsáhlé knižní publikaci, která k výstavě vychází.  

Výstava Neznámé světy aneb Fotografie z hlubin mikrosvěta je umístěna v Muzeu Kroměřížska - v Galerii v podloubí na Velkém náměstí 38 v Kroměříži od 18. března do 22. května 2016. Otevřena bude vždy od úterý do neděle, a to od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.  

RNDr. Ing. Peter Kozma, DrSc. (* 12. září 1950) vystudoval jadernou fyziku na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Pracoval v Ústavu jaderné fyziky ČSAV v Řeži u Prahy, Spojeném ústavu jaderných výzkumů SÚJV v Dubně u Moskvy, v Evropské laboratoři pro fyziku částic CERN v Ženevě, též v USA (LBL Brookhaven, Fermiho Národní Laboratoř, Univerzita v Bloomingtonu), Kanadě (Vancouver), Holandsku (TU Delft), SRN (Univerzita v Siegenu).

Je ředitelem Institutu Technologických Aplikací, s. r. o., který byl v roce 2009 zařazen mezi českých TOP 100 nejlepších firem. Od roku 2000 je uváděn v almanachu „Who is Who in the World“ a od roku 2005 v almanachu „Who is Who in Science and Engineering“.  

Fotografuje černobíle, barevně (rovněž diapozitivy), nyní převážně digitálně, a to zejména v oboru vědecké fotografie („art-tech photo“). Rád fotografuje rovněž zajímavé osobnosti vědecké, podnikatelské a umělecké komunity jak doma, tak i v zahraničí.

Ve svých fotografiích zachycuje ale i obyčejný život v různých zemích, kam často pracovně jezdí (Čína, Hong-Kong, Tchaj-wan, Spojené Arabské Emiráty, Malajsie, Jižní Korea, USA). Na jeho art-tech fotografiích z oblasti experimentální nukleární fyziky jsou zachyceny interakce částic v jaderných foto-emulzích, „solid-state“ detektorech, bublinových komorách a fotonásobičích.  

Od roku 1972 vystavuje v Česku i zahraničí, jeho fotografie vlastní soukromí sběratelé, výzkumné ústavy, banky a jiné instituce. Nejvýznamnější výstavy: Fotografie Academica Praha (1972-74, 1979), Photo Versailles 1980, DiaColor Zruč nad Sázavou (1979-81), Semicon Ženeva 1996, Ecole Polytechnique 2006, A+A Galerie Praha 2009, Galerie Foto-Škoda Praha 2010, Galerie G4 Cheb 2010, Mercedes-Benz Drážďany 2011.

Své fotografické snímky publikuje v řadě odborných, fotografických i uměleckých periodik: Lasers & Optics, Nuclear Instruments & Methods, Alternativní Energie, Magazín Fotografie, Photo Art, Prague Leaders Magazine, Be the Best; v letech 2008-2010 uveřejňoval seriál vědecko-uměleckých fotografií v AUDI Magazínu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám