Hlavní obsah

Muzeum jihovýchodní Moravy otevírá dvě etnografické výstavy

Novinky, Michaela Mitáčková

Muzeum jihovýchodní Moravy připravilo dvě zajímavé výstavy, které představí lidové tradice i architekturu regionu. Expozice tvoří nejen texty, fotografie z terénu a obrazy, ale také zvykoslovné artefakty a nejrůznější exponáty.

Foto: Michaela Mitáčková

Instalace výstavy Výroční obchůzky - proměny tradice.

Článek

Vernisáže obou výstav se uskuteční ve středu 18. září v 17 hodin ve výstavních prostorách ve 14. budově 14|15 Baťova institutu.

Jedna z výstav, která má název Výroční obchůzky – proměny tradice, představuje výsledky dlouhodobé terénní dokumentace, kterou Muzeum jihovýchodní Moravy provádí ve zlínském regionu.

„Prostřednictvím informativních textů, fotografií z terénu, zvykoslovných artefaktů ze sbírkového fondu MJVM a zvykoslovných předmětů a kostýmů, krojů a masek zapůjčených z obcí regionu se návštěvníci seznámí s jednotlivými zvykoslovnými obchůzkami, jako jsou masopustní, velikonoční, hodové či mikulášské průvody, s jejich regionálními zvláštnostmi a především s jejich proměnami v průběhu posledního půlstoletí,“ upřesnila etnografka a kurátorka výstavy Alena Prudká.

Velkou kolekci exponátů vztahujících se k masopustním obchůzkám a k „starýmu hanáckýmu právu“ (masky, krojové celky a další atributy) zapůjčila na výstavu obec Mysločovice a mysločovické muzeum, atraktivní kolekce masek z mikulášského průvodu i z masopustní obchůzky je zapůjčena z Karolína, od karolínských dobrovolných hasičů. Výstava potrvá až do 5. ledna 2014.

Druhá výstava pojmenovaná Lidová architektura očima výtvarníků prezentuje výběr ze sbírkového fondu etnografické ikonografie Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně – kresby tužkou, akvarely, grafiku.

Představuje dílo autorů tvořících v regionu a zachycujících lidovou architekturu jihovýchodní Moravy a její proměny koncem 19. a ve 20. století – Jiřího Jury-Pacáka, Františka Hlavici, Ferdiše Duši, Františka Faulhammera, Karla Langera, Jaroslava Koželuhy, Ladislava Včelaře, Ludmily Vlkové.

„Velká část vystavených děl byla pořízena přímo pro publikování ve významné monografii Antonína Václavíka Luhačovské zálesí, která vyšla v roce 1930 (tj. práce Dušovy, Hlavicovy, Faulhammerovy), vystavené kresby Jaroslava Koželuhy jsou výběrem z obsáhlé kolekce výjimečné dokumentační hodnoty, kterou Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně získalo do svých sbírek,“ uvedla Alena Prudká.

Většina vystavených děl se vztahuje k etnografické oblasti luhačovického Zálesí, Langrovy a Včelařovy práce potom k Valašsku a k Beskydám. Výstava je zařazena do programu Roku lidové architektury Čech, Moravy a Slezska 2013 – Roku lidové architektury ve Zlínském kraji. Výstava bude otevřena do 24. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám