Hlavní obsah

Muzeum hraček na zámku Dobříš zve děti do školní třídy jejich prarodičů

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako v pohádkovém království se ocitnete při návštěvě nově otevřeného Muzea hraček v prostorách zámku Dobříš. Ve dvou místnostech zaplněných historickými hračkami z různých zemí, různého stáří a různých velikostí dominují panenky a autíčka, třetí místnost vás zavede do starodávné školní třídy.

Foto: Archiv muzea hraček

Jenom panenek je v muzeu hraček k vidění kolem 250 kusů.

Článek

„Majitelkou vystavovaných exponátů je paní Marcela Hlušičková z Prahy a sbírku autíček zapůjčil pan Hanuš ze Staré Hutě. Návštěvníci se pokochají stovkami krásných předmětů – jenom panenek je zde k vidění kolem 250 kusů. K exponátům patří také oblečení panenek, sady nábytku a nádobíček a mnoho malých exponátů – medvědi, loutky, dětské hračky, plyšáci a další,“ informovala koordinátorka projektu Eliška Březinová.

Na starodávnou třídu pohlíží Jan Amos Komenský

Vystavené hračky představují vedle krásné podívané také jakýsi průřez historií. Nejstarším exponátem je plechová panenka Minerva z roku 1850 a mezi „nejmladší“ patří hračky z poválečného období.

Zajímavým obohacením prostoru je historické loutkové divadélko a neotřelé doplnění představuje také třetí místnost muzea, která je zařízena ve stylu staré třídy. Nechybí v ní dobové lavice a židle, nástěnné tabule s výukovými tématy, dobové učebnice, oděv paní učitelky a další zachovalé vybavení včetně portrétu „učitele národa“ Jana Amose Komenského.

„Stará třída vznikla především jako prostor, kde se mohou realizovat malí návštěvníci muzea. Dobové vybavení pochází z různých antikvariátů a některé exponáty se nám povedlo zapůjčit i z malotřídních škol v okolí Dobříše - Malé Hraštice či Suchodola. Velká část je zapůjčena z archivu města Dobříš,“ uvedla Eliška Březinová.

Muzeum hraček na zámku Dobříš vzniklo v prostorách někdejšího Muzea města Dobříše a jeho realizace trvala celý rok. Prozatím jsou sbírky od majitelů zapůjčeny na pět let, podle návštěvnosti se délka zápůjčky dále prodlouží. 

Muzeum hraček je otevřeno od září do června ve dnech úterý až neděle od 10 do 16 hodin. Od července do srpna je otevřeno denně od 10 do 16 hodin. Vstupné pro dospělého je 30 Kč, pro dítě 20 Kč a rodinné vstupné činí 80 Kč. V roce 2016 je muzeum otevřeno do 22. prosince, poté se opět zpřístupní od 2. ledna 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám