Hlavní obsah

Muzejní noc v Poličce ve znamení zážitků při prohlídce barokní radnice

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní již 13. ročník noční prohlídky města Poličky s názvem Čas pro neobyčejné zážitky, jenž se koná v rámci celorepublikového festivalu muzejních nocí, je naplánován na sobotní večer 2. června od 19 hodin.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Hlavním organizátorem a garantem akce je Městské muzeum a galerie Polička a Centrum Bohuslava Martinů v Poličce.

Centrum Bohuslava Martinů v letošním roce představí budovu barokní radnice. Každé z jejích pater skrývá nejeden klenot, lahodící oku i duši návštěvníka. V první části se seznámíme s vývojem umění od gotiky do 19. století. Nalezneme zde díla z období gotiky i renesance nebo ze století osmnáctého, které se právem nazývá „zlatým věkem města“.

Druhé patro pak bude věnováno především dětem. V expozici moderního umění bude na zájemce čekat speciální výtvarný program, v jehož rámci mají možnost seznámit se prostřednictvím drobných tvořivých úkolů s vystavujícími autory a samotnými díly V. Šindlera, J. V. Síly, F. Bukáčka, Z. Siona a mnoha dalších.

Dále se návštěvníci mohou těšit na prohlídku Rodné světničky Bohuslava Martinů, kam se roku 1889 nastěhovala rodina Ferdinanda Martinů, jenž zde pracoval jako pověžný. O rok později se mu ve věži kostela sv. Jakuba narodil druhý syn a světoznámý hudební skladatel Bohuslav Martinů. Ten zde spolu s bratry a sestrou Marií strávil prvních dvanáct let svého života.

A bude to právě Bohouškova sestra Marie, kdo noční návštěvníky provede po ochoze, ukáže jim skrovné bydlení rodiny pověžného, povypráví o svých životních osudech a příbězích a návštěvníky nechá nahlédnout do svého kufru vzpomínek…

Do programu je zapojeno několik dalších poličských organizací, které si pro vás připravily bohatý program plný neobyčejných zážitků. Těšit se můžete na poutavé besedy, hudební vystoupení, hravé výstavy, tvořivé dílničky pro malé i velké či ukázky řemesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám