Hlavní obsah

Museum Kampa ožilo velikonočními zvyky, zájemcům je předvedli hosté z Vacenovic

Novinky, Lenka Svorová

Vacenovičtí občané v pražském Museu Kampa předváděli velikonoční zvyky. Zpěv, pletení pomlázek, zdobení kraslic, vzácní hosté.

Foto: Lenka Svorová

Paní L. Mikulčíková a mladá vyšívačka.

Článek

Na pozvání Musea Kampa, které založila Meda Mládková, přijeli vacenovičtí občané v rámci jarního programu Velikonoce v Museu Kampa ukázat návštěvníkům velikonoční zvyky. Pletly se pomlázky, škrabaly se kraslice, vyšívalo se a v neposlední řadě také zpívalo.

Naše nejstarší a samozřejmě také nejlepší vyšívačky L. Mikulčíková a L. Charvátová učily malé zájemce základy vyšívání. Bylo jich hodně a kupodivu nejenom dívky, ale i chlapce toto krásné umění zaujalo.

Malí i velcí si chtěli vyškrabat svoji kraslici, takže naše malérečky M. Jakubíčková, L. Vlasáková, M. Pavlíková, včetně našich nejmladších, byly celé odpoledne v obležení.

Kluci Pavlíkovi za odpoledne upletli snad 100 pomlázek a celou otep proutí, kterou si přivezli, také spotřebovali.

Stejný zájem byl také o naše pěvce a pěvkyně. Krásné slovácké písničky v podání ženského sboru Marijánky a Mužského sboru z Vacenovic o. s. zněly z nádvoří muzea až ke Karlovu mostu a přilákaly velké množství posluchačů. 

Bylo krásné slunečné počasí, takže M. Mládková se slunila na nádvoří a velmi ochotně dávala autogramy, pózovala s krojovanými a byla potěšena setkáním s naší čestnou občankou D. Zátopkovou, která přijala pozvání naší starostky a přijela se na nás podívat.

Koláčky a víno byly jen sladkou tečkou za velmi poetickým odpolednem, jak se vyjádřil jeden z účastníků zájezdu, cestou domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám