Hlavní obsah

Most hledá úspory v rozpočtu, omezí investice, jež snesou odklad

Novinky, Redakce Novinky

Hledání úspor a přehodnocení rozpočtu města nyní zaměstnává vedení města Mostu. Opatření, která město přijímá v boji proti šíření onemocnění COVID-19, zasahují do rozpočtu a je třeba hledat úspory.

Foto: Město Most

Ilustrační foto

Článek

Město tak například odloží některé opravy majetku a přibrzdí také s přípravou nových projektů v celkové hodnotě zhruba 40 milionů korun.

„Čeká nás nelehké období, na které se musíme důkladně připravit. Nechceme a nebudeme omezovat třeba údržbu silnic nebo investiční akce, které byly součástí rozpočtu pro rok 2020. Investice se nemohou zastavit, město se musí opravovat, zvelebovat a musí se stále žít. Máme nějaký plán, co by se dalo redukovat. Budeme šetřit hlavně na straně provozních výdajů. Omezení investic pro letošní rok se týká pouze menších akcí, které snesou odklad," říká primátor města Mostu Jan Paparega.

Z důvodu nouzového stavu se v domovech pro seniory posouvá plánované zahájení investičních a údržbových prací do 3. - 4. čtvrtletí roku 2020.

Šetřit ano, ale kde?

V letošním roce se nebude realizovat výměna povrchu víceúčelového areálu v 7. ZŠ v ulici Jakuba Arbesa, oprava školních hřišť v 11. ZŠ v ulici Obránců míru, oprava odpadů v mateřince A. Sochora a oprava betonové podezdívky plotu kolem celého areálu mateřské školy v ulici U Cáchovny.

Nedostane se ani na výměnu původních výplní oken v tělocvičnách Střediska volného času, stavební opravy malého atria v městské knihovně či výměnu kanalizace v domově pro seniory v ulici A. Dvořáka.

Stopku dostala dále výměna vzduchotechniky v areálu Aquadromu, která sice bude připravena pro realizaci v tomto roce, ale její hodnota by jistě přesáhla částku 10 milionů korun, vybudování kontejnerů na separovaný odpad, projektová dokumentace k mosteckému cykloturistickému okruhu, veřejné osvětlení u jezera Most či modernizace hřiště na softbal, které není projekčně připraveno.

Další úspory město Most čeká. „V další fázi se budeme muset vyrovnat s dopady současné situace do příjmové části rozpočtu, hospodaření městských společností a podobně,“ dodal primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám