Hlavní obsah

Moravu budou brázdit historická hasičská auta

Novinky, Petra Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na konci měsíce mohou řidiče na silnicích zaskočit hasiči v autech, se kterými obvykle nevyjíždějí. Na propagační jízdu Moravou se v historických autech vydají společně hasiči hned ze třech zemí.

Foto: HZS MSK

Na přelomu června a července moravští hasiči vyrazí na svou propagační jízdu

Článek

Česká republika, Slovensko a Polsko; tyto tři státy se zapojily do společného projektu Propagační jízda Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska, která povede na přelomu měsíce června a července Moravskoslezským a Zlínským krajem.

Na neobvyklou trasu se hasiči vydají 29. června z Českého Těšína a po plánovaných 320 kilometrech dorazí 2. července do Zlína.

„Do akce se zapojí v první etapě - při jízdě kolem Českého a polského Těšína - také hasičské vozidlo Praga Aero 150 z roku 1951, kterou má v expozici Hasičské muzeum města Ostravy. V její posádce jsou průvodci muzea i příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Všichni budou oblečeni do bílých uniforem s červenými doplňky,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Do letošní, již čtvrté propagační jízdy, se zapojí také hasiči ze Zlínského kraje a poprvé také Slováci a Poláci.

Všichni, kteří si chtějí na vlastní oči prohlédnout například historickou hasičkou Pragovku, by měli zamířit v ideálním případě již v pátek 29. června do Českého Těšína, kde je ke startu propagační jízdy připraven bohatý doprovodný program.

„Slavnostní zahájení bude v pátek 29. června v 14 hodin na náměstí ČSA v Českém Těšíně, kde místní hasiči z České republiky i Polska chystají bohatý program, spojený s návštěvou místního hasičského muzea. Hasičské veterány projedou českou i polskou část Těšína, z obou břehů hraniční řeky Olše bude stříkačkami vybudován vodní most přátelstvía u mostu Svobody bude uctěna památka zahynulých polských hasičů,“ přiblížil zahajovací ceromoniál Kůdela.

Z Českého Těšína se historická hasičská výprava vydá napříč moravskými městy. „Historická hasičská vozidla zastaví například v Mostech u Jablunkova, Hrčavě, Nošovicích, Frýdku-Místku a Štramberku. Na každé zastávce bude připraven zajímavý program v režii zdejších hasičů. První zastávka ve Zlínském kraji bude 1. července před polednem, a to v Rožnově pod Radhoštěm, pak zastaví mimo jiné ve Vsetíně či Luhačovicích. Jízda bude slavnostně ukončena 2. července ve Zlíně,“ uzavřel mluvčí moravskoslezských hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám