Hlavní obsah

Moravští krajináři, žáci Julia Mařáka, v holešovském zámku k vidění jen do konce září

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ještě do konce září bude v reprezentativních prostorách zámku v Holešově přístupná impozantní výstava Moravští krajináři - žáci malíře Julia Mařáka. Návštěvníci ale mohou vidět i monumentální plátna Borise Jirků stejně jako výstavu holešovských výtvarníků Letní iluze XI.

Foto: Robert Rohál

Výstava Moravští krajináři - žáci Julia Mařáka poutá zaslouženou pozornost.

Článek

Ve třech sálech si mohou prohlížet výtvarná díla Romana Havelky, Aloise Kalvody a Stanislava Lolka, kteří měli mnoho společného. Nepatrným věkovým rozdílem byli téměř vrstevníci. V letech 1895 - 1899 studovali na Akademii výtvarných umění v Praze u Julia Mařáka, který v nich probouzel hluboký vztah ke krajině, k barevnému tlumočení její nálady, atmosféry a citovému prožitku přírody.

Kromě výstavy Moravští krajináři - žáci Julia Mařáka, která končí koncem září, mohou návštěvníci holešovského zámku vidět i obrovská plátna renomovaného malíře Borise Jirků, která jsou vystavena v zadní části chodby.

Od 12. září je v holešovském zámku k vidění také nová rozsáhlá výstava Letní iluze XI., na které představují svou tvorbu holešovští výtvarníci. Prezentují zde nejen obrazy, fotografie či grafiku, ale taky například plastiku, malbu na hedvábí nebo užité umění. Výstava, která je už v pořadí jedenáctou, je umístěna ve velkém sále holešovského zámku a potrvá do konce října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám