Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj podporuje šachové kroužky

Novinky, Josef Zajíc

Už někteří předškoláci vědí, jak táhnout koněm. Šachy pomáhají rozvíjet logiku. Jedním ze způsobů je i podpora šachových kroužků, které pomáhají rozvíjet logické myšlení nejen u žáků základních a středních škol, ale i u dětí v mateřinkách.

Foto: Josef Zajíc

Šachy rozvíjejí logiku, matematiku a strategické rozhodování.

Článek

V rámci projektu Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání je v Moravskoslezském kraji na šachy vyčleněno 9 milionů korun.

„Klademe důraz na zvyšování kvality vzdělávání a rozvoj kompetencí žáků. Kromě podpory jazykové, digitální nebo čtenářské gramotnosti je velmi důležité technické a matematické myšlení. To šachy skvěle rozvíjejí, stejně jako logiku, strategické přemýšlení, ale i sociální dovednosti. Proto chceme, aby se této hře děti věnovaly od útlého věku,” vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny.

Moravskoslezský krajský šachový svaz ve spolupráci s Moravskoslezským krajem letos organizuje 86 kroužků, do kterých se zapojilo 1 200 dětí po celém kraji.

„Trávení času přemýšlením nad šachovnicí je pro děti nesmírně obohacující. Do kroužků mladí šachisté docházejí jednou týdně, také se zúčastní soustředění a soutěží. Kromě samostatného rozvoje logiky tak zažívají i atmosféru turnajů, radost z výhry, ale také se učí prohrávat. A i to je velmi důležité,” dodal Stanislav Folwarczny.

Rozpočet na Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání je 197 milionů korun. Z toho jde na podporu matematické a čtenářské gramotnosti 30 milionů korun. Z této částky je přímo na šachy vyčleněno 9 milionů, které putují na osobní náklady lektorů a materiální vybavení kroužků.

Z 85 procent je financování zajištěno z evropských peněz, 10 procent jde ze státního rozpočtu. Moravskoslezský kraj se podílí 5 procenty. Projekt je realizován od června 2019 do června 2021 a šachové kroužky probíhají po celou dobu projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám