Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj poděkoval lidem dobré vůle akcí Den pečujících

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 5. května se ostravské Trojhalí Karolina stalo místem setkání asi padesáti organizací, dobrovolných skupin, které se starají o nemocné, handicapované a lidi, kteří si již nemohou sami pomoci. Celodenní program nabídl spoustu zábavy i poznání.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.5.2018 Trojhalí Karolina: Den pečujících aneb spolu ruku v ruce. Hudební skupina Třesk a Rytmy.

Článek

Organizátoři z Moravskoslezského kraje především připravili poděkování těm, kteří se o druhé starají. Dávají jim šanci žít v domácím prostředí a nabízejí jim to, co si již sami neumí nebo nemohou udělat. 

„Akci jsme uspořádali pro ty, kteří pečují o lidi, kteří se nedovedou o sebe postarat, ať jsou to autisti, handicapovaní a tak dále. Já si lidí, kteří takto pomáhají, velice vážím, protože odvádějí práci, kterou by nemuseli dělat. Je to jejich srdcová záležitost. Domnívám se, že pro jakkoliv handicapovaného je možnost zůstat v domácím prostředí daleko lepší než u státní péče,” řekl náměstek hejtmana Jiří Navrátil mající na starost sociální oblast.

Pořadatelé pro zúčastněné organizace a jednotlivce připravili odborné workshopy na téma: Autismus, Sociálně patologické jevy, Relaxace, Tvorba zážitkových programů, Terapie tancem, výtvarné akce a další.

„Jsme z organizace JINAK. Jsme obecně prospěšná společnost a poskytujeme služby v podpoře samostatného bydlení. Poskytujeme především terénní služby. Chodíme k lidem domů do jejich bytů a pomáháme jim. Působíme v Opavě, Osoblaze, Kopřivnici a v Novém Jičíně. Připravujeme službu v Ostravě a Hlučíně,” informovala Kateřina Krčmářová, vedoucí podpory samostatného bydlení a předsedkyně správní rady organizace JINAK.

Pořadatelé připravili pro děti i pro další příchozí velmi bohatý kulturní program - vystoupila hudební skupina osob se zdravotním postižením Třesk a Rytmy, dále skupina Maxim Turbulenc, Lipo, Petr Bende a Cimbál Big Band a hosté koncertu Richard Tesařík a Bohuš Josef.

„Jsem velmi ráda, že jsme akci Den pečujících aneb Spolu ruku v ruce uspořádali. Jde o podporu rodin, které žijí se svými blízkými, kteří neměli to štěstí jako my ostatní, žijí s handicapem. Je to poděkování všem, kteří takovéto rodinné příslušníky opatrují a mají s tím hodně problémů, hodně starostí. Myslím, že by podobných akcí na podporu rodin mělo být více,” uvedla Radomíra Vlčková, radní Moravskoslezského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám