Hlavní obsah

Moravskoslezský hrad v Ostravě hostí betlémy i expozici Četnické humoresky

Novinky, Josef Zajíc

Prostory ostravského Moravskoslezského hradu přivítaly o stříbrné neděli 16. prosince mnoho návštěvníků. Ti se měli na co koukat. Od deseti hodin byl na pódiu nádvoří hradu k vidění kulturní program, v sálech hradu lákala výstava betlémů a také expozice Četnické humoresky.

Foto: Josef Zajíc

Moravskoslezský hrad, Výstava betlémů. Betlém z domova Sluníčko v Ostravě - Porubě. 16.12.2012

Článek

Venkovní prostory Moravskoslezského hradu byly plné stánků nabízejících pochutiny, výrobky lidových řemesel, sladkostí pro děti, ale také dětský kolotoč a ukázky domácích zvířátek. Na pódiu se od 10 hodin střídaly divadelní, taneční a hudební soubory. Předvedly ukázky dobových tanců a zazpívaly vánoční koledy.

Prostory hradu hostí výstavu betlémů. Na poměrně velké ploše může návštěvník až do 6. ledna zhlédnout asi 70 vystavených betlémů vyrobených v České republice, ale i v cizině. Prezentovány jsou betlémy, které byly vytvořeny z různých materiálů - z dřeva, keramiky, cínu, papíru či skla.

V další hradní hale je instalována výstava o práci brněnského televizního studia na oblíbeném seriálu Četnické humoresky. Děj seriálu zabírá období od poloviny 30. let minulého století do roku 1938. Byl rozdělen na tři série po třinácti dílech. Třetí sérii natočila Pavlína Moskalyková. Práci převzala po svém otci Antonínu Moskalykovi, který zemřel v roce 2006.

Výstava ukazuje především dobové oblečení, slušivé četnické uniformy, ale i líbivé společenské oblečení mužů a kostýmy žen. Exponáty ukazují i zařízení různých pokojů - a to jak v četnických stanicích, tak i v bytech. V průčelí haly je promítán film, který návštěvníky informuje o podrobnostech výroby seriálu.

Výstavu Četnické humoresky hostí ostravský hrad do 6. ledna 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám