Hlavní obsah

Moravskoslezská potravinová sbírka: přes 11,3 tuny jídla pro chudé

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci Moravskoslezského krajského úřadu a 114 organizací zřizovaných Moravskoslezským krajem shromáždili v letošním ročníku Potravinové sbírky 11,3 tuny potravin.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 10.11.2018 Potravinová sbírka v Moravskoslezském kraji. Ilustrační foto.

Článek

Potraviny byly předány zástupcům Potravinové banky Ostrava, kteří je rozdělí prostřednictvím svých partnerských organizací mezi lidi v nouzi. Pomoc tak ocení například matky s dětmi, senioři, lidé bez přístřeší nebo osoby s různým druhem postižení.

Do sbírky potravinové pomoci se zapojili i pracovníci ze 114 krajských příspěvkových organizací, kteří nasbírali celkem 10,5 tun potravin. Je to o 1,8 tuny více než vloni. Nejvíce, dle informací z krajského úřadu, se nasbíralo v Nemocnici Třinec (840 kg), Masarykově Gymnáziu v Příboře (546 kg) a Masarykově střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole v Opavě (333 kg).

„Stále jsou v naší zemi lidé, kteří z nejrůznějších důvodů žijí v chudobě a trpí hladověním. Zároveň spousta jídla končí v popelnicích, přitom ještě není prošlé a mnohým by hlad pomohlo utišit. Jsem rád, že díky této smyslné akci, do které se letos zapojil úctyhodný počet úředníků i krajských příspěvkových organizací, daří aspoň částečně vylepšit životní úroveň potřebným lidem,” řekl náměstek hejtmana pro sociální záležitosti Jiří Navrátil.

Sbírka, která se tradičně koná u příležitosti Mezinárodního dne za vymýcení chudoby (17. 10.), se letos uskutečnila v týdnu od 15. do 19. října.

Průměrný Čech, podle statistiků, ročně spotřebuje 785 kilogramů potravin. Z toho ale podle různých odhadů skončí 100 až 200 kilogramů v odpadcích. Ministerstvo zemědělství uvádí, že v Evropské unii připadá 40 procent vyhozeného jídla na domácnosti. Potraviny tvoří největší část odpadu, zejména jde o pečivo, ovoce a zeleninu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám