Hlavní obsah

Moravské zemské muzeum zve na výstavu o jízdě králů

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Paláci šlechtičen v Brně, Kobližná 1, byla v pátek 25. března otevřena výstava Na krála, matičko, na krála! Přibližuje jízdu králů na Slovácku, která je doložena od 16. století a dodnes se koná v obcích Hluk, Kunovice, Skoronice a Vlčnov. V roce 2011 byla zapsána do nemajetkového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Jiří Smutný

Palác šlechtičen Moravského zemského muzea

Článek

Jízda králů je pozůstatkem starých iniciačních obřadů, které spočívaly v rituálním objíždění polí v době letnic, tedy v květnu nebo červnu, za účelem zajištění bohaté budoucí úrody. Později se k obřadu připojila legenda o prchajícím králi, převlečeném za ženu.

Výstavu připravil Národní ústav lidové kultury ve Strážnici ve spolupráci s Etnografickým ústavem Moravského zemského muzea. Její součásti jsou kromě informačních panelů, fotografií a dalších artefaktů i videoprojekce z jízdy králů v jednotlivých obcích, takže divák může porovnat, čím se od sebe odlišují.

Expozice bude přístupná do 3. července denně mimo pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám