Hlavní obsah

Moravské zemské muzeum se virtuálně otevírá návštěvníkům akcí Zavřené muzeum není spící muzeum

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší a největší muzeum na Moravě nespí, zve k virtuálním návštěvám, a nejen to. Již nyní uvažuje a připravuje se na budoucí expozici věnovanou dnešním dnům.

Článek

Pro všechny dnes, alespoň v našich zeměpisných šířkách žijících, jsou současné dny něčím zcela novým, neznámým. Obdobím, jaké jsme nezažili. Zvláštní, jiné dny. Uvíznou v paměti, ale, jak všichni doufáme, co nejdříve a s nejmenšími ztrátami pominou.

Jistým symbolem doby se stal kousek látky, pruh skrývající půl obličeje. Za ušima na gumičku či na temeni s tkaničkou na mašličku. Rouška. Svou funkcí primárně prostředek ochrany nás i těch, s nimiž se (v minimální míře) setkáváme. Jako bychom se ocitli v karavaně, v níž každému z jezdců do tváří žene vítr nesčetná drobná zrnka písku. Než se utiší a roušky, většinou po domácku a svépomocí zrobené, bude možno odložit. Už nyní je znát, že roušky se staly sociálním fenoménem, vinětou mezilidské solidarity. Nesou s sebou etický, dokonce i estetický rozměr.

Byť vynuceny dobou, staly se roušky u mnohých docela vkusným doplňkem oděvu, vizitkou nejen zručnosti výrobce, ale i estetické představy a osobní prezentace. Rouška se stala konkrétním sdělením o dnešních dnech, ale o mnohém dalším, včetně osobnosti výrobce a nositele. Samozřejmě, neplatí to všeobecně. Někteří spíchnou roušku, z toho, co mají právě po ruce. Nakonec všichni bez rozdílu odloží roušky střídmé i ty náležející snad až do okruhu uměleckých řemesel.

Odtud pochází idea a záměr Etnografického muzea Moravského zemského muzea. Vytvořit kolekci roušek připomínajících období, které prožíváme. Těžit z ní bude následující generace badatelů a kurátorů. Třeba v roce 2050 při tvorbě výstavy „ROK 2020 – 30 let poté“. Bez roušek se výstava neobejde a vernisáž bude jistě zahájena přehlídkou v rouškách. U toho nebudu, dovedu si však představit, stačí že jsem si užil.

„Netroufáme si nikoho vyzvat k zásilce nyní, kdy je každá rouška zapotřebí, ale myslete prosím na to, že hned, jak to skončí, začneme roušky v Etnografickém ústavu MZM shromažďovat. Cílem je kolekce zhruba 50 kusů,“ vysvětluje PhDr. Hana Dvořáková, ředitelka Historického muzea a vedoucí Etnografického ústavu MZM.

A tak prosíme, vzpomeňte si „den poté“ na Moravské zemské muzeum a pomozte psát historii! A již nyní je otevřeno virtuální muzeum na webových stránkách MZM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám