Hlavní obsah

Moravské zemské muzeum připomíná konec druhé světové války v Brně

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec vlády hákového kříže - osvobození Moravy 1945 je název nejnovější výstavy Moravského zemského muzea v Dietrichsteinském paláci v Brně. Její autor Jan Břečka přibližuje divákovi poslední dny války, připomíná hromadnou popravu z 21. dubna 1945 a nevyhýbá se ani chování sovětských vojáků k civilistům nebo odsunu Němců.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Návštěvník výstavy si může prohlédnout stručné texty, mapy, méně známé fotografie, výzbroj i výstroj sovětských, rumunských i německých vojáků nebo plány Rudé armády a jejich rumunských spojenců v souvislosti s osvobozováním Brna.

Zájemci o vojenskou historii se mohou seznámit s životopisy velitele čtvrtého ukrajinského frontu generála Andreje Ivanoviče Jeremenka a velitele druhého ukrajinského frontu maršála Rodiona Jakovleviče Malinovského, s činností partyzánů na Moravě a s dalšími zajímavostmi.

Připomenut je i poslední zločin německých represivních složek ve městě, kdy na udání jednoho brněnského Němce byla pod záminkou rabování odstavených vagonů na hlavním nádraží 20. dubna 1945 pozatýkána řada lidí a následující den jich bylo patnáct z nich v Medlánkách na střelnici popraveno.

K výstavě se uskuteční doprovodné přednášky. První pod názvem Po stopách největšího tankového esa 2. světové války bude mít 14. května Vlastimil Schildberger mladší z Historického oddělení MZM, druhou Letecké operace nad Brnem v dubnu 1945 přednese 20. května Michal Plavec z Národního technického muzea v Praze a třetí Zapomenuté válečné hroby na jižní Moravě 11. června Soňa Holečková z Ústavu geologických věd Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Začátek je vždy v 17 hodin a místem konání multifunkční sál, Muzejní 1, Brno (Biskupský dvůr).

Výstava je otevřena od 24. dubna 2015 do 3. ledna 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám