Hlavní obsah

Moravské zemské muzeum představuje africké umění

Novinky, Jiří Smutný

Palác šlechtičen Moravského zemského muzea v Brně, Kobližná 1, zve na výstavu Království Benin - bronzy zkropené krví. Výstava přibližuje dějiny, kulturu a umění království Benin, jehož kořeny sahají hluboko do středověku.

Foto: Jiří Smutný

Palác šlechtičen

Článek

Letos je to 120 let od okamžiku, kdy vyvrcholila britská trestná výprava do afrického království Benin na území dnešní Nigérie. Cílem bylo dobýt hlavní město Benin, zajmout vládce a prosadit v zemi britské koloniální ekonomické a obchodní zájmy.

Po dobytí Beninu a zničení královského paláce se tato surovinově bohatá země ocitla pod koloniálním vlivem západní civilizace. Současně však prostřednictvím lokálních uměleckých artefaktů - beninských bronzů, ovlivnila evropskou uměleckou avantgardu a podílela se na uznání afrického umění jako autochtonní, kontinuální a dlouhodobé kulturní tradice.

Návštěvník se seznámí nejen s dějinami, kulturou a uměním Beninu, ale i s vývojem země od kolonie po obnovení království v podmínkách svobodné Nigérie. Pozornost tvůrců výstavy byla kladena na bronzové desky a plastiky, které byly po britské trestné výpravě odvezeny jako válečná kořist do Evropy.

„Zde proběhl jejich prodej do soukromých sbírek a veřejných institucí, kde ovlivnily avantgardní umělce - představitele expresionismu, fauvismu a později i kubismu. Dnes jsou součástí prestižních expozic světových muzeí,“ konstatuje kurátor výstavy Petr Kostrhun.

Součástí kolekce vystavených předmětů je unikátní plastika lékaře ze sbírky Centra kulturní antropologie MZM. Tu krátce po dobytí Beninu popsali a klasifikovali jako autentické dílo tradiční beninské kultury britský archeolog Augustus Pitt Rivers a německý antropolog Felix von Luschau. Výstava potrvá do 22. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám