Hlavní obsah

Moravská zemská knihovna zve na besedu s Hanou Librovou a přednášku Tomáše Přibyla

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská zemská knihovna pořádá 28. března v 17 hodin ve videokonferenční místnosti ve 4. patře besedu s Hanou Librovou o knize Věrní a rozumní: kapitoly o ekologické zpozdilosti a 29. března v 19 hodin v konferenčním sále v přízemí přednášku Tomáše Přibyla o historii kosmické rakety Saturn 5.

Foto: Jiří Smutný

MZK v Brně, Kounicova 65a

Článek

Hana Librová studovala biologii a sociologii. Od roku 1968 učila na katedře sociologie brněnské Filosofické fakulty Masarykovy university. Od roku 1997 je profesorkou sociologie a působí na Fakultě sociálních studií MU, kde založila obor humanitární enviromentalistika.

Nová kniha je 3. dílem trilogie, která se na základě terénního výzkumu zajímá o ekologicky příznivé formy životního způsobu. V 1. dílu Pestří a zelení: kapitoly o dobrovolné skromnosti (1994) autorka pátrala po tom, zda v ČR existuje způsob života, který by se dal označit jako dobrovolná skromnost.

Po 10 letech se do stejných domácností vrátila s hypotézou, že skromný život obsahuje některé prvky luxusu. Výsledkem byla kniha Vlažní a váhaví: kapitoly o ekologickém luxusu (2003).

Ve 3. části výzkumu se objekt bádání rozšiřuje o ochránce přírody, hlavně ornitology. Hlouběji se zabývá motivací ekologicky příznivého chování. Besedy se zúčastní i Lukáš Kala a Lucie Galčanová, kteří se na výzkumu rovněž podíleli.

Tomáš Přibyl je publicista, spisovatel literatury faktu a komentátor na volné noze, zejména v oboru kosmonautika. Tématem přednášky je padesátiletá historie rakety Saturn 5, která umožnila pilotované lety na Měsíc. Dodnes se jedná o nepřekonaný nosič, pokud jde o velikost i výkony.

Posluchači se dovědí mnohé poznatky o okolnostech vzniku rakety, o úspěších i nezdarech při jejím vývoji i o pozemní infrastruktuře včetně odpalovací rampy. Budou připomenuty všechny uskutečněné lety i nerealizované plány.

Reklama

Výběr článků

Načítám