Hlavní obsah

Moravská vlajka i v Popicích

Novinky, Marek Venuta

Dne 5.Července tradičně naše zem slaví památku svatých bratrů Cyrila a Metoděj. Tento svátek slaví především Moraváci, neboť tito světci jsou pro ně tak významní, jako sv. Václav pro Čechy. Nově se začaly v tento den objevovat na radnicích a veřejných budovách Moravské vlajky jako jistý symbol hrdosti.

Foto: Marek Venuta

Moravská vlajka tradičně zdobí i faru v Popicích

Článek

Včera se objevila Moravská vlajka na více než 220 budovách po celé Moravě, ojediněle i v Čechách. Je to tedy víc než třikrát tolik co loni, kdy vlajka visela na 73 radnicích. Tuto iniciativu pro  vyvěšování vlajky propaguje nepolitické sdružení Moravská národní obec. Vyvěšování vlajky má za cíl vzbudit hrdost na svou vlast a na historické kořeny.

Moravská vlajka Podoba vlajky byla oficiálně ustanovena na jednání zemského sněmu 14.srpna 1848. Zde je část zápisu: Zemské barvy „zlatá a červená“, které se zakládají na privilegiu císaře Fridricha ze 7. prosince 1462, neboť byly zemi uděleny za její prokázanou statečnost. Přijetí tohoto dodatku se dále jeví tím nezbytnější, když brněnská Národní garda na svých kokardách přijala stejné barvy jako národní barvy. §5:Země moravská podrží svůj dosavadní znak jako zemský znak, totiž v modrém poli zlatě a červenou barvou šachovaného korunovaného  vpravo hledícího orla.

Svatí Cyril a Metoděj

Všechno začalo, když se Velkomoravský kníže Rostislav obrátil na byzantského císaře, aby mu poslal duchovní,kteří by byli schopni hlásat křesťanství v mateřské řeči Slovanů. Na jeho území sice již působili misionáři z různých oblastí, především latinsky mluvící kněží německé národnosti, ale Rostislav s jejich působením nebyl spokojen. Neboť kněží ze Západu nebyli schopni překročit jazykovou bariéru a jejich misie postrádala strategii.

Panovníkovi nešlo ani tak o evangelium jako takové, ale o křesťanství jako státotvorný prvek, schopný dát zemi identitu soudržnost, kulturu a zásady spravedlivého soužití neboli zákoník. V roce 863 byli pro náročný misijní úkol u Slovanů vybráni dva řečtí učenci a  bratři ze Soluně vynikajícího vzdělání. Konstantin(Cyril) a Metoděj.

Cyril vytvořil také slovanské písmo, tzv.hlaholici a přeložil z řečtiny do staroslovenštiny evangeliář. Metoděj zase přispěl k odstranění zmatků v právním řádu tím, že sepsal zákoník pod názvem Zakon sudnyj ljudem.

Reklama

Výběr článků

Načítám