Hlavní obsah

Moraváci oslaví fašank se Slováky ve velkém

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V unikátní projektu se spojili v oslavách tradičního fašanku obyvatelé moravského Slovácka s přáteli ze sousedního slovenského regionu Záhoří. Svátek plný veselí oslavili už dvakrát společně na moravské straně hranice. Letos vyrazí veselá chasa ze Slovácka na Slovensko.

Foto: OÚ Žeraviny

Při fašanku nesmí chybět tanec "pod šable".

Článek

Společné fašankové oslavy Slováků s moravskými „Slováky“ vznikly spontánně před čtyřmi lety v obci Žeraviny, když tamní obyvatelé chtěli tento zvyk obnovit. Podruhé se uskutečnily tamtéž předloni. V obou případech si aktivitu slováckých Žeravin a slovenského Holíče vzali za své i obyvatelé z okolí. Letos poprvé se akce uskuteční na Slovensku.

„První dva ročníky se setkaly s velkým ohlasem. Sešlo se okolo tří set účinkujících. Počítám, že nás pojede do Holíče hodně,“ uvedla jedna z organizátorek, starostka Žeravin Ľubomíra Vařechová, která počítá, že vyrazí i několik autobusů. 

Ze Slovácka vyrazí folklorní sbory

A za zábavou nepojedou zdaleka jen běžní obyvatelé. Součástí oslav jsou i folklorní vystoupení. Z moravské oblasti dorazí Ženský sbor z Hroznové Lhoty, Mužský sbor Malina z Kozojídek nebo Horňácká cimbálová muzika s primášem Petrem Kubíkem.  

Specialitou je posunutý termín oproti kalendářem stanoveným notám. Zatímco v obcích Slovácka budou fašankové akce nejčastěji první víkend v březnu, moravsko-slovenské veselí se v Holíči uskuteční už 23. února.

„Je to právě proto, aby se mohli účastnit lidé z většího okolí. Mohou si užít spoustu zábavy a přitom nechybět na fašanky ve svým domovech,“ zmínila starostka Žeravin.

Na závěr pochovají basu

Vše začne samozřejmě veselým průvodem v ulicích Holíče, který s hudebním doprovodem vyrazí ve 14.00 od městského úřadu. Průvod bude křižovat celé centrum a za více než hodinu skončí v areálu holičského zámku, kde vypukne od 15.30 kulturní program, v jehož závěru v 17.00 samozřejmě musí přijít na řadu tradiční obřad pochovávání basy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám