Hlavní obsah

Monumentální král hradů Českého středohoří Házmburk je skvělým vyhlídkovým místem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

„Klapý jest hrad daleko viditelný jako Bezděz, jemuž se v tom i podobá, že věže obou lze do velké vzdálenosti rozeznávati, protože se jich tmavší barva od světlého vzduchu odráží…“ napsal přední český hradolog Augustin Sedláček.

Foto: archiv npú

Kuželovité kopce Českého středohoří v okolí Hazmburku

Článek

Házmburk je znám i pod názvem Klapý či Hanžburek i Hasenburk.

Jedna z nejvýraznějších siluet nádherných vulkanických kopců Českého středohoří nese na svém hřebeni do daleka viditelné rozvaliny mocného hradu, do dnešní podoby přestavěného Zbyňkem Zajícem z Valdeka.

Ten předchozí méně honosné sídlo ovládající krajinu mezi Louny a Litoměřicemi získal roku 1355. Jméno mu dal podle rodového erbu, Hasse znamená německy zajíc, přidali ho do čtvrceného znaku vedle buzické kančí hlavy.

Krajina plná hradů

České středohoří je krajinou hradních ruin, napočítáte jich 16, Házmburk jim kraluje, už svou polohou je jedinečný. 

Klapý je ves rozprostírající se pod hradem, kde se dá zaparkovat a pozvolným stoupáním stezkou traverzující kopec se dostanete až k hradní bráně. U ní se nalézá kulatá Černá věž, po sopečném čedičovém podloží se dostanete k hranolovité Bílé věži, odkud je výhled do kraje nejhezčí.

Čtverhranná obytná věž byla zbudována z pískovcového lomového kamene. Byla posledním útočištěm obyvatel hradu. Černou postavili z místního čediče, střežila příjezdovou cestu a vstup do hradu.

V době husitských válek byl Házmburk nedobytnou katolickou pevností, ale doba hradů se pomalu chýlila ke konci. Majitelé se posléze odstěhovali do pohodlného zámku v Budyni nad Ohří, roku 1588 prodali Zajícové neobývaný hrad Lobkovicům, od té  doby je uváděn jako pustý.

Když to kolem kvete

Na Házmburk se chodí kvůli nádherným výhledům, opravdu ta trocha námahy stojí za to. Na Litoměřicku začínají kvést ovocné stromy, je to nezapomenutelný pohled.

Z kopce se několikrát uvolnily tuny kamene, budete cestou míjet haldy svahových sutí, které v letech 1898 až 1900 třikrát zavalily část obce Klapý.

Na tmavých čedičích se, pokud bude stále teplo, za několik dnů objeví ještěrky, kolem bude poletovat třeba otakárek fenyklový, v náletových křovinách zpívají ptáci, ozývají se i bažanti.

Za vchodovou bránou najdete kiosek s občerstvením, jistě přijde vhod. Výhled je panoramatický, určitě si ho užijete, je tu naprostý klid, občas se ozvou poštolky, které tu hnízdí.

Na hradě proběhne 30. dubna Pálení čarodějnic na vatře, 14. května následuje Středověký den – soutěže, lukostřelba, divadlo, od července – Opevnění doby lucemburské – výstava s trojrozměrným modelem hradu a městečkem Podhradí v době vrcholného rozvoje (1 : 50)...

Za Zajíci na Budyni

Gotický vodní hrad Budyně nad Ohří se stal majetkem Zajíců z Házmburka na dlouhých tři sta let. Budyně dosáhla největšího rozkvětu za Jana Zbyňka Zajíce, který nechal hrad přestavět v roce 1585 na renesanční zámek, patřil k nejkrásnějším panským sídlům.

Jan Zbyněk se mohutně věnoval alchymii, na zámku uvidíte laboratoř, bohužel při hledání kamene mudrců a zlatodějství prošustroval veškerý majetek. Poslední majitelé, Dietrichštejnové, nechali Budyni zpustnout, odstěhovali se na nově postavené Libochovice.

Reklama

Výběr článků

Načítám