Hlavní obsah

Monika Brindzáková má novou roli. A zvládá ji s přehledem

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize začala v sobotu 9. ledna vysílat nový pořad brněnského studia Za našima humny. Průvodkyní je Monika Brindzáková, známá jako moderátorka televizního Dobrého rána, rozhlasových pořadů Apetýt, Kolotoč a čtvrtečních interview se zajímavými hosty a rovněž jako tisková mluvčí brněnské zoo.

Foto: Jiří Smutný

Monika Brindzáková přijíždí do Dolních Bojanovic

Článek

Tvůrci pořadu v čele s režisérem Petrem Ryšavým ho prezentují jako putování za lidovými zvyky, tradicemi, řemesly, kuchařskými specialitami, ale zejména za zdejšími lidmi a písničkami. První díl byl věnován Dolním Bojanovicím. Premiéry pořadů budou vždy v sobotu a reprízy ve středu dopoledne na ČT2.

Jako první zajímavý host byla vybrána lidová krejčová Růžena Komosná. „V devadesáti letech vyšívá, a bez brýlí,“ říká s neskrývaným obdivem Monika, „tetičku Růženku prostě musíte vidět.“ A má pravdu. Tetička Růženka má elánu jako čtyřicátnice, pořád pracuje a ráda se směje. „Já su ráda, když jsou lidi nastrojení,“ říká a navíc prozrazuje, že už si našla i pokračovatelku svého řemesla, vnučku Markétu.

Další návštěva je u tetičky Anežky Bilíkové, která peče meltašky, místní specialitu. Jsou to taštičky z tenkého těsta s ořechovou náplní, pečené v troubě 6 minut při 200 stupních. „A vy to máte ráda?“ ptá se Monika. „Ne, “ říká překvapivě tetička a dodává, že snědla jen jednu v životě, protože jí to nechutná. „Já tak ráda dorty a takové,“ směje se.

Třetí zastavení je u lidové malířky Evy Sejákové, která maluje ornamenty na žudro. Monika se přidává a vybarvuje štětcem modrou barvou hrozen. „Máte nějakou radu, jak nepřetáhnout?“ ptá se. „Dávat si pozor,“ zní odpověď, „ale když to přetáhnete, já to spravím bílou.“

Pořad je pro Moniku Brindzákovou, pocházející z vesnice Hrušky, jako stvořený. Už jako dítě měla svůj kroj a kladný vztah k folkloru jí dodnes neopustil. U natáčených činností nestojí nečinně v němém úžasu, ale snaží se do nich proniknout, pochopit je a sama si je zkusit. K novému pořadu říká: „Snažila jsem se všechno vyzkoušet, ale vždycky jsem musela jen tiše závidět všem tetičkám a řemeslníkům jejich umění.“

Reklama

Výběr článků

Načítám