Hlavní obsah

Modré dveře jsou v Kostelci nad Černými lesy otevřeny všem

Novinky, Pavel Pávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijí jich mezi námi stovky, tisíce. Handicapovaných lidí, kteří nemají problémy jen se svým zdravotním stavem, ale i s možností pracovního uplatnění, společenských aktivit, rozvojem zájmové činnosti a spoustou dalších věcí, které si jen těžko představíme.

Foto: Pavel Pávek

Zakladatelé Modrých dveří, manželé Kateřina a Viliam Sivekovi vítají kardinála Dominika Duku.

Článek

Terapeutické centrum Modré v Kostelci nad Černými lesy nabízí odbornou péči lidem, jenž se náhle ocitli v náročné životní situaci, které momentálně přesahující jejich adaptační kapacity, či se dlouhodobě potýkají s problémy, které se dotýkají jejich duševního zdraví.

Centrum bylo vybudováno výhradně z rodinných prostředků zakladatelů Kateřiny a Viliama Sivekových a jeho provoz není v současné době státem dotován. O záslužnou práci centra projevil několika návštěvami zájem například kardinál Dominik Duka, princ Konstantinem von und zu Liechtenstein, velvyslankyně paní Maria-Pia Kothbauer nebo Lívia Klausová.

„V podstatě jde o zařízení pro širokou veřejnost, ale hlavním smyslem je vytvoření stacionáře pro handicapované. Celá myšlenka vznikla z potřebnosti péče o  lidi s psychickými problémy nebo s duševním onemocněním či mentálním handicapem, kde je v regionu je naprosté vakuum. Každý, kdo potřebuje takovouto pomoc, musí dojet do Prahy nebo Říčan, někteří i dále, a to včetně obyčejného pedagicko-psychologického vyšetření pro předškolní dítě. Pokud potřebujete poradit, co s dítětem, nebo máte podezření, že bere drogy? Máte v dosahu odbornou radu nebo pomoc? A co teprve, pokud se potýkáte vy nebo váš nejbližší s psychiatrickým onemocněním. Modré dveře mají za jeden ze svých úkolů poukazovat na celkem známou pravdu, že hranice mezi duševním zdravím a nemocí je velice blízká a občas těžko přesně stanovitelná. Pro začátek je cílem nabídnout pomoc psychologa či krizového interventa, dále jsou otevřeny služby pro duševně nemocné a mentálně postižené a rovněž pro jejich rodiny a blízké, další rozvíjení zdravotnických služeb záleží na vstřícnosti zdravotních pojišťoven. Modré dveře nabízí prostor volnočasovým aktivitám a každé odpoledne zde probíhají různé pohybové či výtvarné kroužky, ale také jazykové kurzy,“ informovala zakladatelka centra Mgr. Kateřina Siveková Křižáková.

Terapeutické centrum sídlí v krásném renesančním barokním domě přímo na náměstí v Kostelci nad Černými lesy. Patří k němu příjemná kavárna a romantická zahrada. V zahradě je prostor pro relaxaci i pracovní terapii, klienti mohou vyzkoušet, jak je to s pěstováním bylinek.

Pracovní terapie je stejně důležitá jako skupinová nebo individuální setkání s psychology. Naučí řadu praktických dovedností od šití, práci s keramickou hlínou, pletení košíků až po vaření. Součástí vaření je i nakupování potřebných surovin, což vede k získávání zkušeností se samostatným hospodařením s penězi.

Kavárna neposkytuje jen místo ctitelům černého nápoje, zájemci z řad klientů centra mají možnost se v ní zapojit práce. Centrum Modré dveře a kavárna lákají širokou nabídkou kulturních aktivit místní i zájemce ze širokého okolí.  Své nepřehlédnutelné místo si již vytvořil cyklus koncertů zaměřených převážně na bluesovou hudbu, kde vystupují skutečné hudebnické špičky. Víte třeba, že v adventním čase v Modrých dveřích vystoupí kytarista Štěpán Rak? 

Reklama

Výběr článků

Načítám