Hlavní obsah

Modřanští radní řekli ano bytovému domu, obyvatelé a odborné komise jsou proti

Novinky, Petr Pavlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radní Modřan podpořili vznik bytového domu v místě bývalých jeslí navzdory protestům obyvatel i odborných komisí. Lokalitu charakterizuje nedostatek služeb, parkovacích míst i přetížená dopravní infrastruktura.

Článek

Poslední možnost ovlivnit zbourání jeslí ve prospěch stavby velkého bytového domu odmítli radní na svém posledním zasedání 20. července. Žádost developera o umístění stavby rada schválila a to navzdory odporu více než tisícovky dotčených občanů i doporučení odborných komisí městské části.

Podle předsedy občanského sdružení Levského, Mgr. Petra Svobody PhD., je postoj městské části nečitelný. „Developer nejprve na Magistrátu hl. m. Prahy prosadí úpravu územního plánu pro větší objekt se smíšeným využitím, z toho pouze využije možnost postavit větší objekt a městská část mu nakonec dovolí překročit podmínky úpravy, se kterou sama nesouhlasila“.

Plánovaná stavba Polyfunkční dům Levského šestinásobně převyšuje představy původní urbanistické koncepce sídliště a je vyšší než předepisuje nový Územní plán hl. m. Prahy. Objekt má vzniknout v místě bývalých jeslí, které městská část před čtyřmi lety prodala soukromému vlastníkovi se záměrem podpořit občanskou vybavenost v lokalitě. Rozhodnutí rady podpořit tento projekt se přitom nemůže opřít ani o souhlas dotčených obyvatel. Proti se občané vyjádřili ve dvou hojně podporovaných peticích. První podpořilo více než 1000 podpisů, druhou skoro 700.

Zástupkyně starosty, Jana Knoblochová (VV), se skryla za paragrafy neveřejného hlasování a odmítla zveřejnit své stanovisko ke schválené výjimce. Přímo starosta městské části, Bc. František Adámek (ČSSD) uvedl, že „případný nesouhlas městské části s umístěním stavby by stavební úřad musel posuzovat jako pouhou připomínku účastníka územního řízení“.

Starosta schvaluje nižší podíl nebytových ploch a vyzdvihuje přepracování projektu. To kontrastuje s Petrem Svobodou z občanského sdružení, podle něhož "upravený projekt sice přináší místo dvou domů jen jeden objekt, ale kvůli nezměněnému objemu hmoty je stavba k lokalitě stejně necitlivá a navíc přichází s ještě menším podílem občanské vybavenosti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám