Hlavní obsah

Model Klínovce a Fichtelbergu vytvořili pro božídarské infocentrum vězni

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Božídarské infocentrum má nový exponát. Po ukončení letošní Ježíškovy pošty určitě přitáhne návštěvníky krušnohorského rekreačního střediska model vrcholových partií Klínovce a saského Fichtelbergu. Má rozměry 365 cm x 115 cm a je zhotoven v měřítku 1:100.

Foto: infocentrum Boží Dar
Článek

Pro město, nejvýše položené v Česku, ho nechala zhotovit společnost Služby Boží Dar s. r. o., vlastněná městem.

Model postavili čtyři odsouzení k výkonu trestu ve Věznici v Horním Slavkově a je třeba zmínit, že jej zhotovili velmi věrohodně.

Stále touží po lanovce mezi Klínovcem a Fichtelbergem

„Model se skládá z komplexu budov bývalého hotelu na Klínovci a současného hotelu na Fichtelbergu a dalších asi 10 objektů včetně koncových stanic lanovek na české i saské straně předmětných vrcholů. Skelet je vytvořen z tvrzených PVC desek vhodných pro modelářské účely o síle 10 mm, ostatní z téhož materiálu o síle 1 – 8 mm. Reliéfní prvky jsou odlity z polyuretanové pryskyřice,” informoval starosta Božího Daru Jan Horník.

Krajiny je znázorněna modelářskými jehličnany a listnáči, travinami, nechybějí luka, palouky, štěrky a písky. Jelikož je skutečná vzdálenost mezi vrcholy Klínovce a Fichtelbergu necelých 3,8 km, bylo zapotřebí oba tyto nejvyšší vrcholy Krušných hor přimknout k sobě trochu více, než tomu je ve skutečnosti.

„Velmi dobrou spolupráci pohraničních měst Kurort Oberwiesenthal, Breitenbrunn, Jáchymov, Loučná pod Klínovcem a Boží Dar a jejich společnou budoucnost symbolizuje jediný „cizí“ prvek v modelu, jímž je zatím ve skutečnosti neexistující kabinová dráha propojující oba vrcholy. Mnozí domorodci by si přáli, aby takovéto propojení nemuselo být pouze vizí či snem, ale aby se stalo skutečností,“ dodal starosta.

Model je k vidění v muzejní části v božídarském Infocentru. S předáním modelu veřejnosti navštěvující Boží Dar byl současně z rozhodnutí Zastupitelstva Města Boží Dar zrušen výběr vstupného. Návštěvníci si expozici mohou prohlédnout od 30. prosince bezplatně. Otevřeno je denně od 8.00 do 18.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám