Hlavní obsah

Móda, svíčky a Kristus

Novinky, František Horvát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šaty, podpatky a rtěnky spojili tvůrci módních přehlídek v prostoru, kterému vždy vládla trojice Otec, Syn a Duch svatý. V pátek se konala v kostele v Rychvaldě jedinečná módní přehlídka.

Článek

Na tento pátek, kdy v celé republice běžela akce Noc kostelů, se tvůrci připravovali již dlouho. „Akce vznikla naprosto spontánně. S paní biskupkou jsme si jen tak někdy ze začátku měsíce volali a domluvili se na tom, že by to bylo zajímavé zpestření. Obavy jsme však měli z toho, jak to přijme místní obec,“ říká vedoucí výroby a produkční RT fa fashionable.

V pátek odpoledne tak přítomní věřící sledovali, jak celý tým přiváží stojany s oblečením, maskérky si vezou kosmetické kufříky, kadeřnice veškeré své potřeby, fotografové odrazné desky a kameraman svůj stativ. Poté si všech pět modelek vyzkoušelo choreografie. „Náš původní záměr byl udělat všechny přehlídky na živou hudbu, náš produkční měl hrát na housle za doprovodu varhanice. Klasická hudba (např. Ave Maria) nám ale bohužel nedovolovala tvořit delší choreografie, a tak jsme společně s paní biskupkou Šilerovou a jejím svolením (spíše nadšením) vyměnili Bacha za Madonnu,“ říká vedoucí RT fa fashionable Luděk Šmehlík.

Kostel Církve československé husitské v Rychvaldě již dlouho vede emeritní biskupka Mgr. Jana Šilerová, první biskupka v post-komunistické Evropě. Ta se ve svém projevu k celé akci vyjádřila velmi otevřeně a pozitivně. Kostelem se nesla slova, která nakonec uklidnila všech sto přítomných diváků. Její mluva objasnila, že módní přehlídky začaly právě v kostele, a tak není třeba se pohoršovat nad tím, že se před oltářem kroutí modelka ve třech základních pózách na molo.

První přehlídka mezi svíčkami a křížem butiku Camaieu, kterou doplnila instrumentální verze hudební pekelnice Lady Gaga, byla okamžitě přijata bouřlivým potleskem. Modelky následně předvedly nejnovější kolekce Promod a Orsay. Módní vstupy proložila tanečním vystoupením produkční Zuzana Švancarová.

Závěrečné defilé, které modelky i tvůrci prošli na hudbu z nejnovějšího alba Madonny, všem připravujícím i radě starších z Husova sboru potvrdilo, že toto byl ten nejzajímavější a nejkontroverznější nápad, kteří si všichni z tvůrců Noci kostelů dovolili. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám