Hlavní obsah

Množitelé vydělávají na nemocných a týraných psech

Novinky, Barbora Mrkvová

Česká republika je vyhlášeným rájem množíren. Nedostatečná legislativa existenci množíren ignoruje a chov a způsob prodeje tedy nijak neupravuje. Projekt Ne množírnám! se snaží zasadit o změnu legislativy, která by praktiky množitelů nadobro ukončila.

Foto: Ne množírnám!

Pozvánka

Článek

Katarína Bestr, Miroslava Josefíková a Marta Hrdinová. Trojice žen, která se rozhodla bojovat proti množírnám. Tyto ženy po letitých zkušenostech odmítly jen nečinně přihlížet a pustily se s množiteli do boje. Založily kampaň Ne množírnám! jejíž součástí je Petice na Návrh změny zákona ve věci množíren a množitelů, k dnešnímu dni ji podepsalo více než 16 000 lidí.

Jednou ze členek petičního výboru je Miroslava Josefíková, která je zároveň tiskovou mluvčí kampaně. Ta se rozhodla zodpovědět několik otázek a celou kampaň přiblížit. 

Mohla byste přiblížit, kdo to jsou množitelé?

Množitelé jsou lidé, kteří chovají psy pouze kvůli výdělku. Pes je nezajímá, slouží jim jen jako prostředek k získávání financí. Množírny jsou místa, kde se tito psi chovají. Jsou často dobře ukrytá např. v odlehlých zahrádkářských koloniích, sklepech apod. Je tam tma, zima, vlhko.

V jakých podmínkách se psi chovají?

Podmínky jsou otřesné. Myslím, že lidé si to ani neumí představit, dokud na vlastní oči něco takového neuvidí. Psi mají nedostatek jídla, vody. O lécích či výživě nemluvě. Je tam tma, zima, vlhko. Psi nemají žádnou veterinární péči. Často jsou biti. Feny zde rodí štěňata jako na běžícím pásu. A když už rodit nemohou, množitelé se jich zbavují.

Jaké následky mohou mít psi z množíren?

V první řadě jsou to následky psychického rázu. Psi jsou bojácní a trpí poruchami chování. Jsou naprosto nesocializovaní. Štěňata mají vrozené vady, nemoci kůže, bývají hluchá, mívají nemoci, které jsou přenosné na ostatní psy.

Jak na to doplatí budoucí majitel takového psa?

Především po finanční stránce. Veterinární péče je velmi drahá. Často psi z množíren umírají v nízkém věku.

Jak se mohou lidé bránit?

Lidé se mohou bránit tak, že nebudou kupovat psy na inzertních portálech. Tam právě množitelé nejčastěji psy prodávají. Zároveň by měli vědět, na co si při koupi štěněte dát pozor. 

Vy se snažíte prosadit návrh změny zákona ve věci množíren a množitelů, o co v tomto návrhu hlavně jde?

Jde především o čtyři body. Za prvé chceme zavést povinné čipování psů, za druhé centrální registr, kde budou zapsáni všichni psi, za třetí chceme zakázat prodej štěňat bez PP na inzertních portálech, mohou se pouze na těchto portálech darovat a za čtvrté zvýšení kompetencí Státní veterinární správy a Krajských veterinárních správ.

Jak Vás mohou lidé podpořit?

Podpora veřejnosti je nesmírně důležitá. Abychom mohli žádat o prosazení návrhu v Poslanecké sněmovně, potřebujeme 10 000 podpisů na papírové verzi petice. Petici je možno podepsat na zítřejší tiskové konferenci od 9:30 v restauraci NOI na pražském Újezdě. Dále pak na velké podpisové akci, která se bude konat 13. 12. 2014 od 14:00 do 18:00 v pražském hotelu DAP v Dejvicích. Rovněž je možné napsat nám na email ne.mnozirnam@seznam.cz a my zašleme petici i s podpisovými archy a lidé ji mohou nechat podepisovat ve svém okolí.

Více info najdete na www.nemnozirnam.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám