Hlavní obsah

Mníšecký zámek zabydlí o víkendu skřítkové i strašidýlka

Novinky, Marie Charvátová

O víkendu 17. a 18. října jsou na zámku v Mníšku pod Brdy opět připraveny speciální prohlídky pro děti. Uvidí při nich soukromé pokoje i velké jídelny a seznámí se s oblíbenými strašidýlky zámeckých pánů i se skřítky a domácími trpaslíky.

Foto: Anna Čelouchová

I na podzim se na mníšeckém zámku konají speciální prohlídky pro děti.

Článek

V sobotu 17. října mohou rodiny s dětmi navštívit prohlídky Putování za zámeckými skřítky. Zavedou vás do velkých jídelen a sálů, do knihovny i do pracovny, kde všude se nastěhovali domácí skřítkové.

V knihovně bydlí šotek, který se rád mění v pavouka, ve slavnostním sále trpaslice Parádnice, která si půjčuje korále ze šperkovnice paní hraběnky, v pracovně zlý skřet, který je velký špindíra a spí v odpadcích. Malí obyvatelé vás čekají i v ostatních komnatách zámku. 

V neděli 18. října se dokonce konají úplně nové Prohlídky se strašidýlky, při kterých zavítáte do ložnic a koupelen zámeckých pánů, pokoje jejich dětí i do hostinské komnaty a dozvíte se, že obyvatelé zámku tu nebydleli sami. Každý z nich měl své oblíbené hodné strašidýlko a pohádkového pomocníčka.

„Jsem sluha toho, kdo má lahev. Co poručíš, to vyplním,“ praví džin z lahve pokaždé, když pan baron otevře zátku. Objevil ho ve starém zámeckém sklepě mezi zaprášenými demižony vína. Volá ho vždy, když potřebuje s něčím pomoci. Džin dokáže zajistit pevnou mušku při lovu zvěře, roztočit zaseklý fonograf, nastartovat kabriolet, když se mu zrovna nechce, poradit vítěze při dostihovém závodu. Nechtěli byste také takového pomocníka?

Na správném zámku nesmí chybět ani bílá paní. V Mníšku přicházela do pokoje s kolébkou vždy, když se narodilo miminko. Ráda ho chovala, kolébala, uspávala, převlékala a pomáhala unaveným chůvám a maminkám. Vyprávění o zámeckém strašidýlku vás čeká v každém pokoji prohlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám