Hlavní obsah

Mníšecký čert zve k návštěvě zámku

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve sklepení zámku Mníšku pod Brdy můžete potkat místního čerta i další pohádkové bytosti. O víkendu 21. a 22. března se pak kromě sklepů otevírají i zámecké komnaty, které si můžete prohlédnout na Pohádkových prohlídkách s princeznou Aničkou nebo Prvorepublikových prohlídkách s vnučkou paní hraběnky.

Foto: Anna Čelouchová

Zámecký čert v Kouzelném sklepení hlídá čtvrtou věž.

Článek

Nad brdskými lesy a kopci se v dávných, pohádkových dobách vznášely a proháněly podivné bytosti. Rohatý zástupce pekel, který byl později velice často vídán v doprovodu své kamarádky, vzhledné ježibaby, tu létal jako první. A to dokonce ještě v době, kdy tu ani nestál mníšecký zámek.

Ale co to, tam dole pode mnou se něco buduje? pomyslí si čert při jednom ze svých výletů nad krajinou. Koukne blíž a vidí honosně oděného pána, zřejmě nějaký bohatý šlechtic, jak udílí pokyny, kontroluje a zapisuje a kolem něj je velká spousta dělníků a nádeníků, zedníků a tesařů, mistrů stavařů i stavebního materiálu. Je to prý pan rytíř Servác a u něj pobíhá i jeho malý synek. Staví si tu honosný zámek, to jsem tedy zvědav, jak se jim dílo podaří, přemýšlí čert.

Ani se nenaděje a zámek je hotov. Hm, pěkná stavba, běží čertovi v hlavě, a ty hezké věžičky, jaké stojí v rozích, ty se mi líbí. Co kdybych si jednu vzal na hraní? Beztak je jich tu dost, a když uloupnu tu čtvrtou vzadu ani to nebude od brány vidět.

Jak si čert usmyslel, tak udělal. Sebral ze zámku jednu věž a od té doby má mníšecký zámek věže jenom tři. A co s ní ten dareba udělal? No stále ji má, je to jeho nejoblíbenější talisman. Občas ji sice někde upustí, ale zase najde a nedá z ruky. I dnes ji drží, spokojeně se usmívá a dokonce se u nás na zámku usadil natrvalo.

Kde ho můžete spatřit? V zámeckém Kouzelném sklepení, které je otevřeno v sobotu i v neděli 21. a 22. března a kde vás kromě našeho čerta a jeho kamarádky ježibaby čeká ještě dalších 11 pohádkových postav v životní velikosti pocházejících ze zámku i z okolních lesů a rybníků.

A co ještě je pro rodiny s dětmi na zámku připraveno? Můžete navštívit výtvarný ateliér a vybarvit si skřítka, sovu nebo zámek nebo si na památku domů odnést vlastními obrázky pomalovaný hrníček. Určitě také vstupte do krásných zámeckých komnat na Pohádkovou prohlídku s princeznou Aničkou.

Projdete se velkými reprezentačními sály, jídelnami a salónky, uvidíte také barokní kapličku i knihovnu s malovaným stropem a budete si vyprávět o pohádkách, které napřed musí děti v každém pokoji vypátrat. Určitě si s tím hravě poradí. Pohádkové prohlídky pro děti se konají v sobotu 21. března ve 14:00 a v 15:15 hodin, v neděli 22. března  v 10:30 a 11:45 hodin.

Mníšek je ale přichystán i na dospělé návštěvníky a větší děti. Kdo by chtěl spatřit pro změnu soukromé místnosti posledních zámeckých pánů, moderně zařízené ložnice, koupelny nebo dětský pokojík, pro něj je určena kostýmovaná Prvorepubliková prohlídka s vnučkou paní hraběnky.

Začíná v sobotu 21. března ve 12:30 hodin, v neděli 22. března ve 13:15 hodin a uslyšíte na ní vyprávění o starých časech, o životě mezi světovými válkami i o rodině, zálibách a radostech poslední mníšecké paní hraběnky Terezie Kastové. A kdo ví, nepotkáte-li zrovna paní hraběnku dokonce i přímo během vaší návštěvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám