Hlavní obsah

Mnichov láká turisty i o Vánocích. K návštěvě zve Muzeum hraček ve Staré radnici

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční trhy v Mnichově končí tento rok již na Štědrý den, kdy si zde návštěvníci budou moci naposledy prožít vánoční atmosféru, dokoupit výzdobu - ale i dárky (třeba hračky, bude o nich ještě řeč) a poslechnout si vánoční hudbu.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Jedno z nejkrásnějších měst Evropy bylo založeno bavorským vévodou Jindřichem Lvem na řece Isar okolo roku 1158. Minulost z něho dýchá na každém kroku v podobě překrásných památek.

V srdci města na náměstí Marienplatz, kde začíná každá prohlídka města, uvidíte kromě Nové radnice (Neues Rathaus München) - a nyní i adventních trhů - také původní Starou radnici (Altes Rathaus) vybudovanou v 15. století.

V roce 1983 v ní bylo nainstalováno Muzeum hraček (Spielzeugmuseum) ze sbírky rodiny Ivan Steigera. V muzeu jsou vystaveny hračky z amerického kontinentu, Německa i Francie vyrobené z nejrůznějších materiálů - a to i těch nejstarších, jako je dřevo, papír nebo vosk. Oblíbené hračky si tu najdou snad všichni kluci i holky, jejich rodiče se mohou podívat na hračky svých babiček i prababiček.

Pro ty nejmenší je tu sbírka plyšových hraček i medvídků Teddy, zaujme i Noeho archa. Pro děvčátka je zde připravena výstava panenek, od nejstarších s hlavičkami z porcelánu až po panenku Barbie od počátku její výroby. Najdete tu mj. její první sérii z roku 1959 s 21 oblečky. Celkem si lze prohlédnout 100 panenek Barbie.

Kluky zase určitě zaujme technická výstava muzea. Jsou na ni vystavené nejen samostatné vláčky, ale i celé železnice, poháněné elektrickým proudem i parou s celým příslušenstvím. Dokumentují vývoj železnice od jejího vzniku. Dále expozice obsahuje konstrukce letadel a zachycuje i počátek výroby aut ve světě.

V muzeu je u jeho východu muzejní prodejna, v které si zakoupíte odbornou literaturu k vystavovaným modelům, hry a pohlednice, i knihy pro děti vytištěné podle původních předloh a mnoho dalšího. Výstavu hraček mohou všichni navštívit každý den od 10.30 do 17.30 hodin po celý rok. (Vstupné: dospělí 4 eura, děti 1 euro, rodinné vstupné 8 eur).

Reklama

Výběr článků

Načítám